Skotland

 England og Skotland 2003

 

 Sommerferie og tovværk,

Bettina, Ulrik, Hanne og mig.

 

            Egentlig skulle vi have været en tur til Spanien, men Bettina og Ulrik ville hellere til Skotland at lave tovværk ved The International Festival of the Sea. Det har selvfølgelig den fordel, at vores rejse bliver betalt og vi vil da sådan set også gerne se Skotland, om end jeg gruer for vejret. Vi skulle hente Ulrik og Bettina ved toget i Hamburg.

Torsdag, den 15. maj 2003 – 1. dag

            Køre kl. 14.08 – kmtælleren står på 162.083 km – Jeg kører – det er overskyet, men tørvejr – det blæser noget. Æsken er tung at køre med, men det går vel. Jeg prøvede at slingre lidt med den og det ville den gerne, men den ville også gerne køre pænt lige ud.

            ”Rundt om” Grinderslev (vi vendte ved kirken og ved kroen, der ikke er kro mere), fordi vi troede, vi havde glemt en telefon. Vi fandt den omme bag i og kunne køre videre.

            14.37 – 162.110 – sætte mig af ved kursushuset, jeg skulle til eksamen i elektronisk bogføring (concorden). Hanne skulle ordne ting i byen – badeland (gavekort), betale Bolding, købe træsko, på posthuset mm. Jeg lånte en telefon af min “strømpekæreste” og ringede til hende, fordi jeg havde glemt et kørselsgodtgørelsesskema i bilen. Hun kom bagefter ud og hentede mig, da jeg var færdig med, viste det sig senere, veloverstået eksamen.

            16.13 – 162.124 – så kører vi sydpå – Hanne kører – ad Ringvej Syd, Ådalsvejen, og så ad A34 mod Herning. Nu skal vi så bare finde hovedbanegården i Hamburg. Blæsten rykker lidt i æsken.

            16.36 – 162.149 – poste brev i Haderup og bytte chauffør, så nu er det mig, der kører. Den sædvanlige vej over Ilskov og Ikast.

            17.07 – 162.184 – til højre ad B185 mod Isenvad og Ejstrupholm i Ikast. Nu skinner solen det meste af tiden. Hanne prøver det nye Canon-kamera, en G3, undervejs. Videre ad A18 og B441 forbi Give, Bredsten, Vingsted og Ågård til Bramdrupdam.

            18.09 – 162.262 – B441 Þ E45 ved Bramdrupdam mod Flensburg.

            18.31 – 162.300 – Rasteplads Ustrup Vest – Vi stoppede for at hente mad om foran, æg og rugbrød, så vi kunne spise undervejs. Vi vil jo gerne nå at være på banegården, når Bettina og Ulrik triller ind på perronen og vi kan jo ikke vide, om vi får trafikproblemer undervejs. Foto: Hanne i skarpt trav. Videre kl. 18.37.

            19.08 – 162.348 – DK/D ved Frøslev – foreløbig går det godt og trafikken volder os ikke problemer.

            Der er nogen trafik på A7, i dag overhaler vi undtagelsesvis lastbilerne, vi kører mellem 105 og 115 km/h, mestendels 105. Der er mindre vind nu, ellers havde vi heller ikke kunne holde den fart uden, at det havde ubehageligt og måske også uforsvarligt.

            20.35 – 162.505 ca. – A7 Þ HH ved Otmarschen. Vi kunne sikkert have kørt ind gennem Hamburg, men denne vej har jeg mere fidus til, bl.a. fordi jeg kender starten af den og der er sikkert ikke så megen trafik ”nedenom”, langs med Elben.

            20.44 – 162.510 – holdt vi ud for en tandlæge for at se på kort og for at bytte chauffør – nu skal der navigeres – foto: Stedet. Vi er i god tid, det er dejligt og der er, som jeg tænkte, ikke megen trafik langs Elben. Videre kl. 20.53.

            Fin tur gennem byen, ingen problemer med at finde vej, det havde jeg heller ikke regnet med, men man ved aldrig, Hamburg er trods alt en stor by. Et par billeder undervejs i farten. Tænkte på at stoppe et sted for at se lidt og gå en tur – eller omvendt – men havde ikke rigtig ro på mig til det eller kom i tanke om det for sent til at sige til Hanne om at stoppe der eller der. Kunne sagtens have gjort det.

            21.10 – 162.516 – holde lidt før Hauptbahnhof. Det er ikke til at vide, hvordan parkeringsforholdene er i nærheden af en banegård. Jeg gik lidt videre og hentede så bilen og Hanne til en nærmere P-plads. Senere (da vi kørte dem til toget i den anden ende af turen) fandt vi ud af, at vi sagtens kunne have kørt helt op, vi skulle bare have været om på den anden side, om på østsiden. Vi gik ind for at undersøge banegården på det grundigste og for at finde et toilet. Fin banegård, nem at overskue, selv om den er stor. Toget skulle komme ind på spor 8. SMS’e og snakke i telefon med Bettina. Se på blade og magasiner (hold da helt usandsynlig kæft, hvor har de mange!) og på solbriller. De to unge ankom kl. 22.18 med kun tre minutters forsinkelsen, selv om de havde holdt lidt længe i Lübeck for at vente på en ambulance, ja, ikke dem, men en anden passager var blevet dårlig. Det er sjovt, umiddelbart lyder Lübeck, som om det er i den anden retning (mod øst) i mine ører. Det er det selvfølgelig også for os, når vi kommer fra Flensburg, men de kom jo med toget fra Putgarten og Femern.

            Vi kørte derfra kl. 22.40 efter at have læsset ”børn” og bagage i bilen. Hanne kravlede ind bagi og jeg kørte ud gennem Hamburg, denne gang på begge sider ad Elben – ikke med vilje, jeg er ikke så god til at køre efter navigatør, som Hanne er – men vi fandt den rigtige vej.

            23.10 – 162.527 – Behringstrasse – Walderseestrasse – Þ A7, derefter ad A261 og så A1 mod Bremen.

            Minipause på en tankstation – købe to Clausthaler for 2,10 euro – de må ikke sælge øl med alkohol efter midnat – Bettina om bagi til Hanne, hun var træt. Videre kl. 00.12.

            0.37 – 162.649 – Rastepladsen efter Delmenhorst, efter Bremen. Ikke første gang, vi holder her. Det er måneskin og Ulrik og jeg sætter os ud for at drikke en fyraftensbajer. Det blev til to, for det viste sig, at Ulrik havde to Tuborg med i tasken. I mens lå Hanne og Bettina i vores seng. Vi lavede en hylde, så Ulrik og Bettina havde et sted at sove. I seng ca. 01.30.

            I dag har vi kørt 566 km og i alt har vi kørt 566 km.

 

 Fredag, den 16. maj 2003 – 2. dag

            Op ca. 8.45 – solskin – morgenmad – 9° stigende til 11 – 12° – foto – solen varmer – ”bad” – skrive (mig) – flere skyer, men stadig lunt – har smidt trøje og halsklud. Pakke sammen og køre kl. 13.05 – Bettina kører og Hanne har sat sig på bagsædet.

            Vi kom ud i temmelig heftig trafik.

            13.25 – 162.675 – A7 Þ B213 mod Cloppenburg ved Wildeshausen West.

            13.35 – 162.688 – (2 – 4 km efter Ahlhorn) kom vi forbi den vej, der fører ind til den rasteplads inde i skoven, som vi, Jesper, Ulrik, Sidsel Marie, Ane og jeg, overnattede på for mange år siden. Det er i hvert fald muligvis den. Hanne og jeg har flere gange kikket efter den uden at finde den. Men den er der altså stadig. Spørgsmålet er så, om vi kan finde den en anden gang, men nu har jeg da skrevet, hvor den er.

            Her er et notat, der er svært at gennemskue, men det ser ca. sådan ud (altså, det jeg fik ud af det): 162.709 km. Minipause, hente te om foran, bytte chauffør, Bettina træt, videre 13.52, jeg kører.

            Vi kom til at køre bag en lastbil, der kørte langsomt – og vi var sultne, men vi tog den med ro. Da vi endelig kom uden om, var det bare for at komme op bag nogle andre, der også kørte langsomt. Ak ja. Faktisk er det ikke ret tit, det kan betale sig at kaste sig ud i en overhaling.

            14.47 – 162.766 – frokost ved Lingen på vores sædvanlige sted ved omfartsvejen og oven i købet ved vores sædvanlige bord! (Det siger lidt om, hvor meget vi har rejst, at vi har et ”det sædvanlige bord” på en tysk rasteplads). Foto, se på kort, solskin, skyer ind i mellem, 12°. Det tegner til at blive en god tur. Folk hygger sig og er glade. Det er dejligt, så kan jeg også sagtens være i godt humør, i hvert fald for det meste. Videre kl. 16.57. Hanne kører, Bettina bagi, hun var stadig træt eller træt igen, vi ved nu hvorfor!!

            Blev enige om, at vi var sultne lige efter, at vi var kørt. Den kender vi. Man spiser, bliver siddende, snakker og hygger sig og laver ting, så pakker man sammen og kører, ”for vi skal jo videre” og så er man blevet sulten igen. Måske skulle man overveje at køre færre kilometre og holde længere pauser.

            Glemte at dreje til venstre i Nordhorn, det har vi også gjort før, Vi skulle finde en fotohandler, så vi vendte og kørte tilbage, holdt ca. der, hvor vi plejer. Kilometertælleren stod på 162.789 km. Bettina blev i bilen for at sove videre. P-afgift: 40 euronitter. Bytur i Nordhorn. Der var brandmandsbryllup, tror vi. Blishøns med ællinger. Foto: Diverse. Ulrik købte batterier til Bettinas kamera og Hanne købte slik og sundt slik for 8,90 euro.  Videre kl. 18.05, tror vi nok. Det var mig, der kørte.

            18.17 – 162.795 – D/NL ved Denekamp og B213 blev til N342. Ind for at handle. Bettina med. Cigaretter: 29,20. Champignon, Kaffe x 10, sofavand, tofarvet ”Nutella”: 30,10 og solbriller x 2: 9,90 – videre 18.53.

            Ca. 18.55 – 162.797 – tanke ved RR i kanten af Denekamp til 67,9 euronitter pr. liter. (Godt, jeg ikke lod mig friste af billig biodiesel i Tyskland til 5 – 10 euronitter mere pr. liter) Der var plads til 66,10 l. og det blev så 44,88 euro. Videre kl. 19.10 ad N342 ind i gennem Denekamp og mod Oldenzaal.

            Gennem Oldenzaal ad N342 og op på A1 mod Hengelo og Almelo. Rundt om Hengelo og ind på A35 mod Enschede. Det er en udmærket idé at blive på motorvejen rundt om byen.

            19.36 – 162.826 – A35 Þ N346 mod Delden og Goor.

            19.55 – 162.844 – vores sted ved Twente Kanal. Der var endnu længere, end jeg troede, men det er nu ikke første gang. Det er lidt pudsigt, at der er steder, hvor jeg kan tage så meget fejl, når jeg som oftest har rimelig meget styr på, hvor tingene ligger i forhold til hinanden. Vi spiste aftensmad, Hannes mørbradbøffer med salat, delte en flaske rødvin, vi havde med hjemmefra. Vi var så heldige, at vi blev overfløjet af en eller flere varmluftballoner. Dog ikke så mange, som Bettina gerne ville have os til tro, da hun pegede op i luften bag Hanne og Ulrik for at aflede opmærksomheden fra sin gaffel, der var på rov i panden, før vi havde sat os for at spise, nå ja, vi andre i det mindste. Bettina og Ulrik tog opvasken og vi ordnede billeder og så dem. Pænt vejr, selv om vi nåede ned på 8° til sidst. Vi gik i seng ca. 23.30, Ulrik og Bettina i telt. Det er trods alt mere komfortabelt og vi har mere privatliv på den måde.

            I dag har vi kørt 195 km og i alt har vi kørt 761 km.

 

 Lørdag, den 17. maj 2003 – 3. dag.

            Op kl. 7.20 – drikke te og skrive. Det er diset solskin, stort set stille og vi starter på 9½°, foto. Hanne stod op kl. 8.50 og allerede nu er vi kommet op på 16°, det er lidt mere skyet. Vi gik en lille morgentur, det var allerede ved at være lummert. Kl. 9.25 stod Bettina op og da det begyndte at dryppe kl. 9.36 blev Ulrik hældt ud af teltet, fordi Bettina gerne ville have det pakket sammen, før det blev vådt. Det blev nu ikke til megen regn på det tidspunkt.

            Vi spiste morgenmad under parasollen. Foto. UB-vask. Hanne og jeg foretrækker at være beskidte lidt endnu. Vi pakkede sammen og det blev ved med at blive varmere.

            Køre kl. 11.53 med Bettina ved styregrejerne. Hanne tog bagsidevejen. Oppe for enden af vejen holdt et par toldere, de holdt antagelig pause og de flyttede sig – bilen, altså, da vi kom op ad sporene. Indenom på rastepladsen ovenfor for at dumpe affald i en dertil indrettet skraldespand. Videre ad N346 gennem Lochen og Zutphen og så på A12. Vi har nok taget N348 videre, men om vi kørte via A348 vides ikke med bestemthed, da jeg ikke har skrevet noget om det, men jeg kan huske den store rundkørsel et eller andet sted, hvor der voldte os problemer (meget ”præcis” vejbeskrivelse, det er godt, vi kender vejen).

            13.25 – 162.927 – minipause på en rasteplads ved A50 efter at have forladt A12. UB (Ulrik og Bettina) hentede vand på tankstationen. Foto. Slik, is og kanin, ja, den sidste så vi bare, vi spiste den ikke. Videre kl. 14.06 – Hanne kører og Ulrik har denne gang taget sig af bagsædet. Det er blevet solskin. Ad A50 mod ’s-Hertogenbosch, hvor vi fortsatte ad A2 mod Eindhoven og Tilburg. Derefter blev det N65 mod Tilburg, hvor det blev A65 og siden A58, til vi drejede fra ad N283 mod Goirle og Turnhout.

            15.20 – 163.005 – Goirle Nord. Igen et af ”vores steder”. Hanne steger kyllingelår, jeg laver kaffe, Ulrik dækker bord og Bettina laver salat. Sol og skyer veksler. 19 – 21°, det lufter lidt rigeligt ind i mellem. Spise, vaske op, pakke sammen og køre videre kl. 18.30 med Hanne bagi og mig ved rattet. Ulrik og Hanne drikker kaffe. Af en eller anden grund er der ikke flere billeder fra i dag, det var også mest kørsel og så blev det jo mørkt.

            Kl. 18.41 – 163.013 – kører vi ind Belgien og N382 bliver til N12. Hanne får rosiner på sliske gennem gitteret. Ved Turnhout fulgte vi R13 rundt om byen, men kom til at blive ved lidt for længe, så vi kom ad (tror jeg) N124 til Merksplas, hvor vi kikkede på kort, kørte ad N132 til Beerse, hvor vi fandt N12 som fulgte mod Antwerpen. Her så vi sporvogne. Kørte ad N120 til Ring 1.

            20.01 – 163.080 – N120 Þ R1/A1/E19, så Kennedy-tunnelen og A14/E17.

            20.19 – 163.097 – minipause, se på kort på en rasteplads ved E17 for at fastlægge ruten videre frem. Videre 20.32 og Bettina skriver: Mokka ikke taget af en stor lastbilchauffør!

            21.05 – 163.141 – E17 Þ E40 mod Bruxelles og Oostende ved Gent, bortset fra at vi naturligvis ikke skal til Bruxelles. Det regner.  – E40/A10 mod Brügge og Oostende. Havde det været pænere vejr og en anden tid på dagen, kunne det sikkert have været fint at køre ad N49 over Zelzate og Maldegem.

            21.15 – 163.150 – tanke ved Esso ved Drongen ved Gent ved E40. Vi kunne godt have ventet lidt længere, men ville ikke risikere, at Belgien pludselig slap op. Den kostede 71,6 euronitter/liter. Hældte 30,94 liter på til 22,15 euro. Videre.

            21.54 – ”Det var bare en rasleplads”, har Bettina skrevet. Vi må antage, der var tale om en minipause. På et eller andet tidspunkt har vi forladt A10 til fordel for A18, men det er stadig E40 mod Calais. I øvrigt er jeg enig med Bettina i, at det ofte må være nok at skrive, at det er en rasteplads. Meget af dette er bare vejnumre, kilometertal og klokkeslæt, men det er jo nu engang sådan, jeg skriver. Det er ikke kun en rejsedagbog. Det er også en logbog og jeg vender ofte tilbage for at regne ting, tider og afstande ud. Desuden kan det også (af og til) være interessant at vide, hvorfor vi holdt på den rasteplads. Bl.a. har jeg somme tider brugt bogen til at bestemme billeder, vi har taget. Nå, på et eller andet tidspunkt er vi kørt videre.

            22.22 – 163.237 – ”Nu er det Frankrig og A18 er blevet til A16. 8 km til mad og hvile”. Sådan kom det nu ikke til at gå. Vi så på flere muligheder og kasserede dem. Nogle gange skal man nok bare springe op og falde ned på omgivelserne og så se at få noget at spise.

            22.53 – 163.271 – Rasteplads ved Saint Georges sur l’Aa. Denne gang blev stedet fundet i orden, i hvert fald vil vi ikke køre længere i dag og vi er sultne. Vi fik noget aftensmad rettet til i en fart og så ellers i seng, vi er trætte. Tilsyneladende ikke noget med billeder eller andet. Vi er da også nået et stykke i dag, selv om det ikke ligefrem er sindsoprivende. Det er heller ikke fordi, vi har travlt, men vi har nok lidt travlt med at komme til England.

            I dag har vi kørt 427 km og i alt har vi kørt 1188 km.

 

 Søndag, den 18. maj 2003 – 4. dag

            Op kl. 9.15 – morgenmad, satte bordet ud ved siden af bilen i den næste p-bås, der var ikke trængsel – overskyet – blæst – lunt – 15-16° til sidst. Køre 11.00 – Bettina skr.: Steen i cellen og Hanne med kommandoen. Bettina i rent tøj og Mokka med store muskler. Bettinas kommentarer er aldrig kedelige!

            11.25 ca. – 163.298 – Calais. Bettina og Hanne købte billetter, jeg var inde at sige, at det er et ”motorhome”, vi kører i. Vi kom af med 344 € for en t/r, så det var ikke dyrere at købe billetten på stedet. Det skulle ellers være billigere, måske endda op til 50 % at købe billet via Internettet, hm… måske er der nogen, der gerne vil have os til at købe billetter i god tid eller vil have os til bruge Internettet. Det kan også være, at Internetbilletsælgerne tjener på de billetter, de sælger og det er for så vidt også ok, men det er ikke ok at forsøge at bilde os ind, at billetterne koster så og så meget mere, hvis man først køber dem ved færgen.

            Der var ellers baderum ved færgeterminalen, men folk ville hellere sejle. Den næste færge sejlede kl. 12.00 og den kom vi med. Vi kørte ombord kl. 11.48. På færgen blev Bettina vred, fordi nogen stirrede på hendes far. Det har han ellers selv vænnet sig mere eller mindre til efter i gennem mange år at have set aparte ud. Vi drak en øl (nogle af os) og spillede kort på vej til England. Op for at tage billeder af ”the White Cliffs of Dover”. Og så fik vi en time forærende, eller rettere til låns. Englænderne er jo en time efter os.

            12.45 – engelsk tid – kørte vi ombord i England, altså, i land i Dover, og så er det jo son bekendt om at holde sig i venstre side af vejen. Mon det var derfor, jeg skulle køre? Det syntes de andre i hvert fald, at jeg skulle. Hanne sad bagi. Jeg stillede uret i bilen til engelsk tid. Vi kom til at følges med tre ældre (fra 60’erne, vil jeg tro) sportsvogne. Damen i en af dem vinkede til mig. Jeg sad og var glad. Vi var kommet til England uden problemer, det var sjovt at køre i venstre side igen og nogen vinkede til mig, men Bettina grinede lidt af mig. Hun mente, at det var en af de andre sportsvogne, hun havde vinket til. Vi kørte ad A2 mod M2 mod London. Jeg lagde mig bag sportsvognene, de kørte ikke stærkt. De drejede dog snart fra og da de var i frakørselsbanen og vi kom op på siden af dem (næsten), vinkede de til mig/os igen, he, he. Vejret var lidt grumset med lidt regn ind i mellem, men det kunne være meget værre.

            13.21 – 163.333 – minipause ved en tankstation. Kikke efter bad, men de havde ikke noget. Foto. Videre kl. 13.35½, skrev Bettina. Forbi Canterbury og Faversham og videre ad A2. De smider ikke om sig med rastepladser og vi er sultne.

            Nu må vi finde et sted at holde. Nogen er lidt utålmodig. Kan ikke huske hvem, jeg kan bare huske stemningen. Holdt på en vigeplads lige efter Faversham for at se, hvor vi er. Tog den næste frakørsel til højre ud mod kysten, ikke fordi vi var lige i nærheden af den, men det var i den retning. Vi kom gennem en lille by og hed Deerton Street. Ad flere småveje og kørte ud ad en lille blind vej. Her fandt vi 13.50 – 163.349 – en å omgivet af enge med får, mange får. Nogen kørte i en Landrover og fodrede dem. Heldigvis kom de forbi os, så jeg kunne spørge, om det var i orden, at vi spiste frokost her. Det, synes de, var helt fint og vi snakkede lidt om, hvad vi skulle og hvor vi skulle hen. Ulrik gik i åen, ja, altså ikke på den måde. Han gik i bad til stor moro for de to i Landroveren, der tilfældigvis lige kom forbi igen og som spurgte, om det ikke var koldt. Han blev i øvrigt overrasket over, at vandet var så dybt, som det var og han kom ret hurtigt op igen. Alle vi andre tog billeder. Tænk, hvis vi var lige så energiske med kameraerne hjemme i badeværelset… Det er jo egentlig ikke passende. Jeg tænkte på det og forsøgte at være lidt diskret ihukommende et billede fra Spanien, jeg ikke skulle have taget. Da så jeg det ikke, fordi det egentlig var Bettina i vandkanten, jeg tog et billede af. Ulrik var bare med i kanten. På billedet her (næste side) er det imidlertid den gamle rebslager selv, der er ud at svømme.

            Ellers gik jeg rundt og tog nogle billeder. Nu var vi rigtig kommet til England, følte jeg og jeg var i godt humør, blandt andet fordi vi rent faktisk havde snakket med landmanden og havde fået lov til at være her. Vi kikkede også på kort og jeg satte til Bettinas store forbavselse en lille rød prik der, hvor jeg mente, vi var. Sådan noget plejer jeg bestemt heller ikke at gøre. Jeg er vist blevet lidt mere afslappet på mine gamle dage i hvert i forhold til nogle ting. Det er nok godt nok.

            Vi tog bordet ud og fik os en velfortjent frokost. Det var lettere overskyet, men lunt, 14-15° og ikke megen vind. Efter at have spist, var jeg også ude at svømme, mestendels for at få vasket hår, men også for at svømme lidt. Nu havde Ulrik jo konstateret, at der var dybt nok, så jeg kunne godt tage den på hovedet i, som jeg foretrækker det. Hvis jeg først skal dyppe tæerne og så vade ud, fortryder jeg ofte undervejs og kommer aldrig under. Jeg er åbenbart både vandhund og kylling. Vandet var dog lidt køligt, så det blev ikke til nogen længere svømmetur. Vi pakkede sammen og kørte videre kl. 16.12, samme fordeling i bilen som før.

            Lidt ad småveje, så større vej – måske A226 – jeg husker på, at vi vist rodede lidt rundt i industrikvarteret i kanten af en by, måske Sittingbourne.  Det må det næsten have været i forhold til distancen, vi havde kørt.

            17.05 – 163.369 – Þ M2 mod London. – Og her mangler så notater fra resten af dagen. Troede jeg. De stod på den anden side af den seddel, jeg lige var færdig med, så nu kan jeg fylde data ind. Der er dog et hul i oplysningerne fra da vi kørte ind på M2 syd for London til vi forlod M11 nord for samme. Men vi kørte i hvert fald ad M2 og A2 til M25 ved Dartford, ad M25 øst om London, gennem tunnelen under Themsen, for hvilket vi betalte noget i retning af et £ og så videre mod Cambridge ad M11. Da Hanne på dette tidspunkt syntes, vi havde kørt på motorvej længe nok, fandt vi fra M11 ned på A1309, klokken var 18.37 og kilometertælleren stod på 163.500 og det var lige før Cambridge. Vi var kørt forbi flere brugbare frakørsler, f.eks. til B1383, men kom hver gang for sent med at finde ud af, at de var det.

            I Cambridge fulgte vi sikkert A1134 noget af vejen. Kl. 18.44 – 163.505 – holdt vi ved en park og kikkede på kort og kastanietræer og ænder (Bettina har skrevet noget med ”duck in white”, som jeg ikke kan læse, men det er rigtigt, at der var en hvid and). Foto. Videre 19.03, hvem der kører, står der ikke noget om. Vi ville gerne finde en butik af en slags, så vi kunne købe lidt aftensmad.

            Lidt senere – 163.506 – så vi en tankstation og de tre andre gik på indkøb, mens jeg tog billeder af en park. Det viste sig at være en ikke særlig velassorteret kiosk, sodavand og chips havde de dog (ikke noget beløb og indkøbet er efter hukommelsen). Videre 19.23 og nu kan vi huske, at det var Hanne, der kørte og at jeg var bagi. Vi fortsatte ad den vej, vi holdt på ud ad Cambridge og det viste sig at være en anden, end den vi ville, så vi vendte og kørte ind i byen igen, alt i mens vi Punto’ede alt, hvad vi kunne. Forbi tankstationen fra før og videre ad A1309 og sørme om ikke vi så en butik, der havde åbent.

             19.40 – 163.515 – holdt vi og gik tilbage til forretningen. Købte kød (bøffer og kulling, øl og brød for 7,81 £). Foto og videre 20.06 og kørte ud ad A1309 og A10 mod Ely.

            Da det var ved at være mørkt, 20.25 – 163.530 – fandt vi en stump gammel vej ved noget sø- og moseværk ved en flod, som sikkert er Ouse og Old West River. Da der ikke mere var meget lys, var Hanne gået i stå, så Bettina og jeg gik ud og lavede aftensmad. Bettina lavede mad og jeg hentede og bragte, lyste og tog billeder. Det havde regnet lidt, vejen var våd. Vi spiste i bilen. Efter maden spillede vi atter kort. Det skulle vi komme til at gøre mange aftener, sikkert til Hannes store overraskelse og endda så meget, at vi ofte ikke fik set dagens billeder. I seng 01.30 efter en godnatøl udenfor. Bettina er meget bestemt på det punkt i år og det er godt nok. Ja, det går på røg, ikke på øl, det med udenfor.

            I dag har vi kørt 259 km og i alt har vi kørt 1447 km.

 

 Mandag, den 19. maj 2003 – 5. dag

            Op kl. 06.30 – Pia Charlotte ringede, hun havde ikke lige tænkt på, at vi ikke er nået så langt op ad dagen, som hun er. Hanne og jeg gik en morgentur og tog en masse billeder bl.a. af narrowboats, så Bettina og Ulrik kunne få lov at sove lidt længere. Vi havde jo ikke travlt. Nå, Bettina kom nu alligevel allerede lidt over 7 og Ulrik ca. halv otte. Morgenmad ved bordet ude bag bilen. Det er pænt vejr, 14° og solen varmer, selv om det er delvist overskyet. Opvask – foto – vask – svaner med svæklinger. Solen har fået mere magt og vi lufter sengetøj på hegnet. Vi snakkede med en mand om fiskeri på stedet og Bettina og jeg udviklede senere en længere teori om, at han i virkeligheden ikke var lystfisker, men narkogangster og at dette var deres lager. ”Sagerne” var gemt nede i søerne og kærulden var de snore, man måtte trække i for at få fat i dem. I øvrigt vil myndighederne helst ikke have, at man smider affald her. Her er et skilt, der fortæller, at man kan få en bøde på op til 2.500 £ for at gøre det! Pakke sammen og køre 11.58 – Hanne kører og Ulrik er buret inde.

            12.02 – 163.532 – Minipause ved en Q8, bunkre vand mm. Videre 12.22.

            A10 til Ely, af en eller anden grund ad A142, og dermed forkert ud af byen. Ad Queen Adelaide Way og Branch Bank til Littleport og A10 igen. Mod vest ad A10 og så ud ad A1101 mod Wisbech. A-veje er ikke altid store veje i England.

            13.04 – 163.563 – minipause ved New Bedford River i nærheden af Welney, frisk luft, Bettina var ved at blive utilpas. Det er stadig pænt vejr og vi havde en fin lille pause. Vi havde også masser af plads at holde på. Man kan undre sig over, at vi ikke holdt spisepause her. Måske var vi ikke sultne endnu eller måske skulle vi først have købt ind. Det gjorde vi i hvert fald. Tog diverse billeder. Her til lands hedder et naturreservat for fugle et Wildfowel Trust!! Her var også et skilt, der fortæller, hvor dybt vandet er lidt længere fremme, hvis jeg ellers har tolket det korrekt. Videre 13.28

            13.57 – 163.582 – gartneriudsalg ved vejen ved Emnet, som hed La Paz Fruits og var en ”farm shop”. Det passer jo fint med, at vi kalder det en gårdbutik herhjemme. Foto. Vi købte kartofler, æbler, løg mm for 6 £ og 63. Videre og ind i Wisbech.

            Her er sommer og trængsel. Parkerede foran en trælast, fordi vi smuttede forbi indkørslen til supermarkedets P-plads. Kl. var 14.17 og kilometertælleren stod på 163.586 km. Supermarkedet hed ASDA og vi købte brød, citroner, øl, sodavand, småkager, rejer og torskefilet for 17,64 £. Videre, da vi var færdige med at handle.

            15.10 – 163.597 – spisested ved en kanal. Vi kørte væk fra A1101 mod Tydd Gote og lidt længere og fandt en lille trekant græs ved Redgate Road, vi kunne holde på. Jeg hev en madras ud til Bettina og begyndte at lave mad sammen med Hanne. I længden var det nu vist mest Hanne. Vejret var fint, varmt og solskin. Men mørke skyer trak op og det endte med, at Ulrik måtte sidde og holde en paraply over Hanne, mens hun stegte fisken færdig. Vi spiste under den store parasol, men vinden slog regnen ind under, så Bettina og Ulrik, der sad i vindsiden, blev våde på ryggen. Vi skulle nok have sat bordet ind i bilen. Videre 17.21 og det regnede stadig ind i mellem. Sikkert Hanne, der kører og af noget, der kommer senere, ser det ud som om, det har været mig bagi.

            18.10 – 163.627 – Þ A16 mod Boston, sandsynligvis kom vi fra A17. Her mangler igen lidt skriblerier. Kørte gennem Boston og ud ad A52 mod Skegness.

            18.27 – 163.641 – minipause efter Boston – og det er alt, der stod skrevet. Og det var altså ikke det Boston, der ligger på den anden side af dammen. 

            18.46 – 163.653 – minipause i Wrangle, bytte passagerer, så jeg bliver copilot og UB er i buret. Videre 18.55 Hanne kører.   Gennem Skegness.

            Der var mange store områder med store ”plastichuse”, en slags sommerhuse til udlejning, gættede vi på. Kønne var de ikke og stort set ens, mindede om en trailerpark. Det ville ikke være nemt at finde hjem her efter en aften på pubben. Kørte ud ad nogle mindre veje for at komme ud til havet, her står Huttoft på en seddel, som jeg ikke kan finde på kortet, Þ til højre ad Sea Lane og dem er der til gengæld flere af. Men vi kom i hvert fald ud til bagsiden af Vesterhavet, som jeg senere sagde til Pia Charlotte, da jeg ringede til hende fra stranden. Kl. 19.46 – 163.696 – holdt vi på en betonkant, P-plads, ovenfor stranden. Der er i øvrigt et eller andet mystisk med de kilometertal. I følge kortet er der en 25 – 27 km fra vores minipause efter Boston, men vores kilometertæller påstår, at vi har kørt 55 km! Vi har måske nok kringlet lidt rundt ad vores småveje, men 25 – 30 km?!  ¤ Forklaringen fandt jeg, da jeg søgte Huttoft på kortet. Det er der nemlig, men det ligger nord for Skegness og jeg troede, vi var syd for byen, da jeg prøvede at finde stedet på kortet. Det er heller ikke pænt at lægge to golfbaner ud til kysten og en flod (vores overnatningssted), så to steder kan forveksles på den måde. Efter at have afsløret fejlen har jeg indføjet Skegness og flyttet på bl.a. trailerparkafsnittet. Nå, ja, det er selvfølgelig kun interessant for mig. ¤ Lidt efter lidt vågnede Bettina og Ulrik, som havde sovet det sidste stykke, og kom ud og ned på stranden. Lidt blæst, men også lidt sol. Foto x mange. Pænt solnedgangslys over stranden og endda en lille stump regnbue. Videre 20.24.

            Vi kørte langs diget for at finde et sted at holde for natten. Vejen hedder Roman Bank og vi kører mod Sutton on Sea og Sandilands.

            Kørte forbi et sted ved sluse ved en kanal, vendte ved Sandilands og kørte tilbage, da vi ikke havde fundet noget bedre. 20.40 – 163.699 – holdt vi der. Bakkede meget forsigtigt ned ad vejen, som ikke var nogen vej, et lille stykke af gangen. Vi skulle helst ikke ud i noget blødt, men her var nu fast nok. Klodse op og slæbe bordet ned til kanalen, hvor en svane lå og så dekorativ ud. Foto. Det er imponerende, hvad turistforeningen når at få rigget til, bare fordi vi kommer forbi. Denne kanal er i øvrigt ikke afsat på computerkort, hvilket jo ikke gjorde det nemmere for mig at finde det rigtige sted. Derimod er den på Michelin-kortet, så det er godt vi har begge. Her var lidt koldt og blæsende, så vi tog en del tøj på inden vi skulle spise. Lidt besværligt måske, men det er bedre at sidde ude. Vi spiste brød, for vi var sultne og skulle have noget her og nu. Desuden var der ikke så meget lys igen.

            Pakkede sammen og trak ind i læ. Ordnede billeder. Og så forsøgte jeg at smide en edderkop ud af et lukket vindue og når man kender mig og edderkopper, ved man, at der var fart på. Jeg slog mine knoer mod ruden. Ikke desto mindre grinede vi en del af episoden. I det hele taget grinede vi meget på denne tur. Vi spillede kort indtil Hanne sov mellem hvert stik. Sove ca. midnat.

            I dag har vi kørt 169 km og i alt har vi kørt 1616 km.

 

  Tirsdag, den 20. maj 2003 – 6. dag

            Op mellem 9.50 og 10.05   Vi fik os noget morgenmad, efter at jeg havde siddet og rystet gasdåsen for at få det sidste ud. Bettina greb en hårbørste og spillede til. Vi lagde parasollen op som læ, fordi det blæste lidt og da vi fik et par solstrejf ind i mellem, var det såmænd udmærket. Vi startede på 12° og kom efter et par timer helt op på 13! Jeg kan jo ikke helt lade være med at tænke på, hvad vi kunne have haft af varmegrader, hvis vi var blevet på fastlandet. Foto – også ovre fra golfbanen på den anden side af vejen. De havde et T-sted og en green fra det forrige hul lige ved kanalen, så her har de ikke behøvet at lave en ekstra bunker. Køre kl. 14.03 med Hanne ved roret og UB foran, ja, altså ikke foran roret. Vi kommer generelt senere af sted, men vi har heller ikke noget at skynde os efter. Jeg skal bare lære, at det tager lidt længere tid. Jeg ved ikke, hvorfor jeg altid – eller ofte i hvert fald – er utålmodig, når jeg er ude at køre. Hvad er det, jeg skal nå?

            163.700 – Sandilands – ud for at se på strandhuse eller hvad vi skal kalde dem, en række små huse, der ligger langs stranden over en betonkant, der skal hindre bølgerne i at skylle dem væk – foto – videre 14.13.

            Ind i gennem Sutton og til Mablethorpe, hvor vi fandt A1104 og derefter A157 mod Louth.

            14.40 – 163.717 – Withern, se efter frimærker, men posthusafdelingen af en meget lille butik var lukket. I stedet købte Hanne et par små kartoner juice. Mens Ulrik og Hanne var der, snakkede jeg med nogle skolebørn og deres gårdvagt bl.a. om deres skoleuniformer. Lærerinden sagde, at de jo ikke mere kunne tvinge nogen til at gå i uniform, men at de opfordrede forældrene til at købe dem, da de gerne ville opfatte sig som en stor familie og at det skulle kunne ses. I øvrigt er de mere afslappede end tidligere og ikke fuldstændig ens. Når de, børnene, var bag tremmer, var det fordi, de havde skolegård lige ud til vejen. Videre 14.50 og nu har Bettina overtaget styringen.

            Syd for Louth kørte vi ad A16 mod Grimsby.

            15.12 – 163.731 – fint sted, men så ud til regn. Ja, det var jo ikke meget oplysende, men vi har vel været sultne og vi må antage, at vi er kørt videre. Det kunne dog have været lidt interessant at vide idet mindste, hvor det var henne.

            Nå, næste notat er lidt i samme stil: Þ A18 mod Humber Bridge og Immingham. På kortet kan man så se, hvor og at det nok er A16, vi har forladt, men det havde ikke skadet, at vide noget om klokkeslæt og kilometertal, om end det nok kun er mig, der synes det. Jeg vil dog ikke undlade at bemærke, at havde jeg ikke haft begge dele i forbindelse med vores besøg på stranden, havde jeg ikke opdaget, at vi var nord for Skegness og ikke syd for. Og her kan jeg høre et sandt kor for mit indre øre råbende: ”and so f… what?”

            15.35 – 165.749 – Ved en lille skov i nærheden af World Newton, ja, faktisk i kanten af den, var der plads til at komme lidt væk fra vejen. Vi holdt ved en transformator med noget på en lastbilanhænger, der kunne ligne en gammel nødgenerator. Bettina vaskede tøj og jeg hængte tøjsnor op. Hanne stegte kyllingelår. Vi prøver at overholde det med at lave varm mad midt på dagen. Ind i mellem regnede det lidt. Det er vel England! Godt, vi har parasollen, som på denne tur mest kun er paraply. Det er den nu i det hele taget for det meste, forskellen er bare, at den nu er det næsten hver gang, vi spiser ude. I øvrigt er der her et par afslørende billeder: Bettina vasker tøj, Hanne laver med og Ulrik og jeg drikker øl og ser på… Nå, det var nu næsten altid Ulrik, der vaskede op eller tørrede af. Vejret har i øvrigt ikke været rigtig slemt, for vi sad her i tre timer. Det regnede dog så meget, at Bettina måtte tørre parasollen af for vand, før vi kunne lægge den ind i bilen igen. Vi kørte videre 18.33 og det er stadig Bettina, der kører. Jeg er bagi.

            19.04 – 163.781 – A18 Þ A15 mod Humber Bridge og Hull.

            Foto: Humber Bridge. Vejret er stadig grumset, men der er blå pletter mellem skyerne.

            19.17 – 163.796 – Humber Bridge: 2.50 £.

            19.18 – 163.797 – A15 Þ A164 mod Beverly ved Hull.

            På vej rundt i en rundkørsel lige efter broen fik vi øje på en tankstation med billig (forholdsvis) dieselolie, men vi måtte et stykke længere frem for at kunne vende, fordi vi kørte på en boulevard. Ikke at det var noget problem, det gjorde vi da bare.

            19.28 – 163.804 – tanke på en PB-station til 75,9 pence pr. liter. Fyldte 60,41 liter på for 45,85 £. Mens vi holdt der, kom der et par politibiler farende og holdt ind foran og bag en bil. Hvad der egentlig var galt, fandt vi vist aldrig ud af, men Ulrik mente, det så ud som om bilen manglede tændingslås. Måske har nogen ringet, fordi de gættede på, at bilen var stjålet. Det har nok alligevel ikke været tilfældet, den unge mand fik i hvert fald lov til at køre. Videre 19.38 – her havde de heller ikke noget GB-skilt.

            A164 – Beverly – A1035 mod Hornsea og Bridlington – A165 mod Bridlington – gennem Bridlington og videre ad A165 mod Scarborough.

            21.04 – 163.881 – Scarborough. Vi holdt på en vej ved stranden med udsigt ind over resten af byen. Foto i det svindende lys. Videre 21.16.

            Ud gennem byen ad A171 og kikke efter små veje og rastepladser. Drejede til venstre ad en lille vej, der muligvis (er temmelig sikker) hedder Gowland Lane (det står på Microsoft-kortet!) og her fandt vi faktisk et sted, hvor rabatten var bred nok til os og virkede fast nok til at køre på. Jeg var inde og trampe i den. Desværre ikke langt nok inde, for inderst var den blødere. Vi sad fast, det højre baghjul gravede. Der kom dog hurtigt et par unge mænd i en lille varevogn, der ville hjælpe os. Først var de vældigt optimistiske, men ham der kørte, havde ikke så meget styr på, hvad han lavede, trak f.eks. i en alt for skæv vinkel på grund af et for kort slæbetov og jeg var ikke god nok til at blande mig, vi havde jo et, der var langt nok, jeg have ikke fået det bundet ordentlig fast og da det smuttede, turde han ikke prøve en gang til. Det var heller ikke hans bil. Vi prøvede at grave og de prøvede at skubbe, men det er en stor bil, vi har. De prøvede endda at ringe til AA (deres FDM), om vi kunne blive slæbt fri på deres abonnement, men det kunne vi naturligvis ikke. Senere kom de igen med et par pinde, vi kunne prøve at køre op på, men det gik nu heller ikke. Endelig gav de op, det var mest den anden, der var ihærdig og vi kunne få sat noget brød på bordet. Så kom der sørme en strømer. Den unge mand havde ringet til dem og spurgt, om de ikke kunne køre forbi og se, om alt var i orden og om vi manglede noget. Det var imponerende, det kan man da kalde omsorg. Betjenten var også forbavset. Han sagde i øvrigt ingenting om, at vi ikke måtte overnatte udenfor campingpladser. Han ville også gerne have trukket i os, men var bange for at politibilen var for let. Han var mere realistisk end de to unge. Vi sad også endnu dybere nu. Spise og i seng omkring midnat. Vi ville komme til at ligge lidt skråt, men det kunne jo ikke være anderledes. Ordnede billeder. Det var i øvrigt en dejlig stille aften.

            I dag har vi kørt 198 km og i alt har vi kørt 1814 km.

 

Onsdag, den 21. maj 2003 – 7. dag

            Jeg stod tidligt op i dag, klokken var ikke mere end seks. Der skulle jo nødigt køre en stor bil forbi, mens vi sov. Det gik i øvrigt meget godt at sove selvom, vi holdt så skråt. Jeg var da godt nok vågen en del gange og måtte støde fra, men vi havde lagt os lidt på skrå og det hjalp noget. Jeg splejsede øjer slæbetovet og gjorde klar til slæb, hvis en større bil eller en traktor skulle komme forbi. Jeg snakkede med flere, der enten var for små, havde travlt eller ikke kunne. Jeg stoppede stort set alle. der kom forbi, der kom ikke så mange, og hvis de var små eller på anden måde ikke indbød til at knokle en bil fri, spurgte jeg, om de var kendt her omkring, om de kendte én med en traktor eller en tung firhjulstrækker. Det var pænt vejr, næsten stille, men desværre var der en del skyer. Foto: Omegnen. Hanne stod op 7.06 og vi begyndte så småt at lave noget morgenmad. Bettina kom kl. 8.30, vi spiste og Ulrik kom lidt senere.

            Og så kom der en lastbil og en firhjulstrækker på en gang. Jeg snakkede først med lastbilchaufføren, som foreslog, jeg snakkede med ham bagved. Det viste sig, at han allerede var ved at vende for at slæbe os fri. Han havde bilen til det og det tog ham da heller ingen tid og voldte ham ingen problem at hive os op af vores huller. Vi takkede mange gange og han kørte igen. Der var ikke så megen snak i ham, men han skam venlig nok. Senere holdt en lille skolebus, jeg havde snakket med tidligere, ind og spurgte om vi var kommet fri. Jeg fortalte om firhjulstrækkeren og han sagde, at det var ham, der havde ringet efter ham. Sådan, folk er altid utrolig flinke til at hjælpe. Vi takkede ham også. Egentlig er der slet ingen grund til at ærgre sig, når man sidde fast eller løber tør for strøm. Der kommer altid nogen og hjælper og det er sjældent, vi har ventet ret længe. Jeg tænker f.eks. på den gang, jeg var kørt ud i nogle løse sten ved Olla de Altea og firhjulstrækkeren holdt der, næsten før vi var stået op og da vi ikke havde strøm til at starte, den gang vi holdt oppe i sneen lige før Andorra. Det var ellers en lille vej med næsten ingen trafik og alligevel gik der ikke lang tid, før der holdt en lastbil med masser af startstrøm til os. Folk er generelt venlige og hjælpsomme og det er en udmærket måde at komme til at snakke med dem på. Ikke at jeg mener, vi skal køre bilen fast med vilje, men vi behøver ikke at sukke så dybt, når det sker. Pakkede sammen og lappede huller og efterlod os stort set ikke spor efter aftenens hændelse. Køre kl. 10.00, Bettina kører og jeg sidder bagi.

            Ud på A171 igen og efter et ganske kort stykke holdt vi 10.07 – 163903 – en fotopause, landskab, hede, får og træer. Videre 10.28.

            10.50 – 163920 – Whitby. P-plads ved havnen. P-afgift: ? sedlen kan ikke længere læses. Foto. Her betragter de det som en kriminel handling at fyre missiler af mod bådene, står der på et skilt. Ulrik fandt senere ud af, at det kunne være, de betragtede alt kasteskyts som missiler og det er jo nok sådan, det hænger sammen. Vi havde ellers moret os en hel del over den første fortolkning. Mens de andre købte mad (brød, kød, margarine, hindbær, salat, mælk, løg mm. for 16 £ og 18), gik jeg rundt og tog billeder. Det er lækkert, at jeg ikke behøver at tænke på udgiften, hver gang jeg trykker på knappen, jeg ville bare ønske billederne blev lige så gode som de fotografiske billeder. Men jeg kan jo ikke få begge dele. Så skal jeg i hvert fald op i en anden prisklasse, hvad kamera angår og man kan immer hen købe, fremkalde og montere mange film for 40 – 50.000 kr. Ca. 235 eller godt 8000 billeder, hvis vi tager de 40.000 som udgangspunkt. Senere købte vi postkort og frimærker for 3 £ og 38. Ulrik var blevet væk, vi sad og ventede ved vores lyskryds efter at have kikket i supermarkedet igen og ved bilen. Det viste sig, at han havde været ude at købe sig en fiskestang og noget tilbehør. Det er mest sol nu og varmt. Videre kl. 12.00. Bettina kører. Vi kørte ud ad A174 langs kysten.

            12.16  – 163928 – fandt vi et spisested ved starten af en Public Footpath. Der var ikke så megen plads, men med bordet helt op ad bilen gik det. Der kom dog en landmand forbi, som mente noget andet. Han gjorde os opmærksomme på, at dette ikke var et picnicsted og at vi havde passeret en gateway og dermed var på privat grund. Vi forstod godt, hvad han mente og pakkede sammen med det samme. Han havde dog ikke behøvet at være så vrippen, men måske var det heller ikke (jeg kan jo godt være lidt sart) eller måske var det 11. gang i denne uge, han havde måtte gøre nogle dumme turister opmærksom på deres fejltagelse. Jeg kommer til at tænke på noget, Tage Voss engang skrev om, at man som fastboende på Christiansø godt kunne komme til at være lidt kort for hovedet, når dagturist nr. 31 bad om et glas vand, ”fordi det var så varmt i dag.” Videre 12.46, jeg kørte og Bettina kravlede ind bagi. Vi prøvede et par småveje ned mod Kettleness og Port Mulgrave uden rigtig at finde et sted at holde. Der var ellers vældig pænt med små byer og stejle klinter ned mod havet.

            13.30 – 163944 – fandt en p-plads, der var en stump gammel vej eller omvendt. Der skulle lige gnattes lidt, men ellers var det et udmærket sted. Nu er det også en time og et kvarter siden, vi holdt sidst. Som jeg har skrevet på sedlen: Frokost 2. Derudover vaskede vi hår og skrev postkort. Det sidste var nu kun Bettina og Ulrik. Vi kørte videre 16.44 og det var Bettina, der gjorde det og det var mig, der omme bagfra holdt øje med, at alting gik rigtigt for sig og i øvrigt var, som det skulle være.

            15.59 – 163955 – A174 Þ A173 mod Skelton og Guiesborough i Brotton.

            16.12 – 163966 – A173 Þ A171 mod Middelsbrough og så Þ mod Thrisk og (A172) ad A1043.

            16.23 – 163976 – A1043 Þ A172 mod Marton. Om vi så har valgt A174 eller er blevet på A172 og derefter A66 til A19, vides ikke med bestemthed, men jeg vil gætte på A174.

            16.31 – 163984 – Þ A19 N mod Billingham.

            16.41 – 163997 – A19 Þ A689 mod Auckland og Durham. Og det var så farvel til Middelsbrough.

            16.52 – 164007 – Minipause ved tankstation/restaurant. Købe guf, men de havde ikke noget GB-skilt. Videre 17.07 – det er nu Hanne, der sidder og river i styregrejerne.

            17.25 – 164022 – A689 Þ A688 mod Bishop Auckland. Ind gennem byen.

            17.39 – 164029 – A688 Þ A68 mod Corbridge. Da vi næsten var der drejede vi ad B6530 mod Corbridge og Hexham. Og så igen A68 mod Jedburg.

            18.41 – 164085 – A68 Þ B6318  Det er nu vi er på jagt efter Hadrian.

            18.58 – 164095 – Foto af et lille stykke af Hadrians mur i regnvejr. Huske at kameraet kører på dansk tid!! Det siger, at vi var ved muren kl. 20. Muren levede ikke helt op til vores forventning, men det gør den slags steder ofte ikke. Man siger jo også, at mange turister her i landet, bliver skuffede, når de ser den lille havfrue. F.eks. siger amerikanerne, at de da havde troet, at hun var meget større. Hvorfor tror de mon, at hun hedder: ”Den lille havfrue”? Jeg ved godt, at jeg er uretfærdig nu. Bytte chauffør, hvilket vil sige at Hanne ikke kører mere, men hvem overtager. Sikkert mig.

            19.19 – 14102 – tilbage på A68, der er 85 miles til Edinburgh.

            19.29 – 164115 – ind ad en lille vej og over en færist. Her er der får på vejen. Det kunne man selvfølgelig gætte på, at der gjorde, når man er kørt over en færist, men de kunne jo være et helt andet sted i dag. Vejen er ret lille, det er med mødepladser, som her hedder ”Passing Places”. I Norge hedder de ”Møteplass” og i Danmark har vi vel næppe noget sådant mere.

            19.46 – 164117 – Aftensmadsted, det regner. Vi holder på en lille vigeplads uden skilt ved et elhegn om en fiskesø og det er et meget fint sted. Spise i bilen, brød. Spille kort. Se billeder for en gangs skyld. Sove ca. 01.

            I dag har vi kørt 236 km og i alt har vi kørt 2034 km.

 

 Torsdag, den 22. maj 2003 – 8. dag

            Op kl. 9 + lidt – Hanne og jeg var ude at gå en lille morgentur og tog nogle billeder af omgivelserne. Nogen flyttede brædder og dækkede bord, det var stadig temmelig vådt udenfor, men også stadig mildt, mens Hanne lavede te og kaffe og Ulrik sonderede terrænet. Morgenmad ca. halv elleve. Vi fik besøg af et egern, som vi måtte ud og tage billeder af. Det fylder nu ikke meget på billederne, men vi har i det mindste bevis for, at det var der. Videre 11.50 Bettina kører og jeg er bagi.

            12.28 – 164148 – Minipause på en skovrasteplads i Kielder Forrest. Foto. Herfra gik der en skovvej, man kunne få lov at køre på for et pund, så det gjorde vi, da klokken var blevet 13.09 og vi (nogle af os) var blevet færdige med at kikke på en blå Lotus. Der står ikke noget om, hvem, der kørte, men Bettina kan huske, at gjorde hun hele vejen og det stemmer godt overens med billederne. Ligeledes ud fra billederne har vi konkluderet, at Hanne var bagi.

            164154 – fotopause ved en rund mur. Vi snakkede om, hvad det var for en mur, om hvad formålet var uden at komme til nogen konklusion. Videre 13.43. Og igen ved en sten med navnet Blakehope Nick og højden 1500 ft. 457 m. på. Det er stadig vådt, småregn og tåge.

            14.15 – 164163 – Spise på Kielder Burn Picnic Place. Her ville ingen kunne komme og sige, at det ikke var et picnicsted, for det stod på et skilt! Jeg tog billeder bl.a. af floden, der løb forbi, Ulrik skrev på PC, Bettina sov og Hanne – hun lavede mad endnu engang! Vi spiser i bilen, for der er læ og ly. Regnen er hørt op og der er udsigt til enkelte solstrejf. Vi har 13°, vi vaskede op ude og Ulrik snakkede med en nærgående bogfinke. Videre 16.56 heller ikke denne gang står der noget om, hvem der kører, men vi antager, det stadig er Bettina. Jeg ved f.eks., at hun kørte senere på dagen, da vi var på vej gennem en by, sikkert Hawick, og jeg råbte Punto-Punto omme bagfra, uden at nogen reagerede. De var vist koncentrerede om at finde vej. Der står heller ikke noget om, ad hvilken vej, men jeg har gransket kortene, hukommelsen og de senere notater og antager, at vi er kørt til Kielder…

            17.17 – 164172 – kørte vi ind i Skotland. Bettina holdt stille, så vi andre kunne komme til at tage billeder, hvorefter hun lige så stille trillede hen til skiltet og gav det et lille klap, mens hun sagde, at nu tog vi nok en masse billeder af det skilt, men hun var den eneste, der havde rørt ved det!.

            …..derefter via Myredykes til B6357 ved Saughtree, ad B6357 via Bonchester Bridge ad A6088 og A698 til Hawick. Her fandt vi A7, so vi fulgte nordover. Nu er vi på vej til Edinburgh. Gennem Galashield.

            18.59 – 164255 – minipause bl.a. for at bytte chauffør, Hanne afløste Bettina. Jeg er stadig bagi. Hvor nøjagtig, vides ikke, men det var ca. 20 miles før Edinburgh.

            A7 Þ A720 mod øst, mod A1, skilt med IFOS, the International Festival of the Sea, og Leith.

            A720 Þ A1 mod Leith. Da vi kom ind til Leith, kørte vi efter IFOS-skiltene og da vi blev væk, efter kort og gadenavne.

            19.50 – 164295 – (ikke 100% sikker på, om klokkeslæt og kilometertal hører til porten eller Leith, men det er også mindre vigtigt), fandt vi den rigtige indgang, snakkede med nogen, der mente kontoret var lukket, men Hanne gik nu bare ind og hentede vores adgangskort. Puha! Jeg var allerede i gang med at stable problemer op. Vi fik vejanvisninger og kørte ned gennem området, spurgte om vej igen og blev vist ud af området for at finde ind i det næste. Vi var lidt usikre, men kørte ud alligevel. Men vi nåede ikke langt. Det kom en lille bil høvlende, dyttende udenom. Det var James Stuart, der havde set os, og vi skulle ikke ud igen. Enten er vi ikke så gode til at snakke engelsk, som vi tror, vi er eller også snakkede vi med nogen, der ikke vidste nok til at stå der, hvor de stod. Nå, det skal retfærdigvis sige, at der var rebslagere omme i den anden afdeling også, nemlig Anja og Ingunn. Han forklarede os, hvor vi skulle være og ville kikke forbi senere og nu var det ikke svært at finde.

            20.24 – 164298 – holdt vi ved vores sted og skulle til at læsse af. De havde sat et lille telt til os, som vi flyttede tovværket op i. Vi satte vores eget op bagved udstillingsteltet, så vi havde det at bo i. Det var vældig fint og det betød, at Ulrik og Bettina kunne have bilen for sig selv. Efter det hentede vi øl (18,10 £) og aftensmad, noget burgerværk (14,50), som vi spiste ved vores bord. I seng 23.55, UB i bilen.

            I dag har vi kørt 181 km og i alt har vi kørt 2215 km.

           

Fredag, den 23. maj 2003 – 9. dag

            Op 6.50. Vi satte maskinen og mikkene ud. Hanne og Bettina kørte bilen om til parkeringsområdet, der var der, hvor vi hentede vores adgangskort i går – 164301. Spiste morgenmad, lavede udstilling, hilste på Des Powson, knudemanden, som stadig rendte rundt med sin røde baret på hovedet. Det er hans kendetegn, som hat og skæg er mit. Lavede tovværk, spiste frokost, Bettina og jeg var omme at hilse på Anja og Ingunn. Spiste frokost nr.2. Snoresnak. Jeg gik en lille tur og tog billeder, bl.a. både. Pakkede sammen ca. 19.10. Fyraftensøl, spille kort, mere øl og natmad (20 £). Se billeder, i seng ca. midnat. Om formiddagen købte nogen brød, kager, pålæg, juice mm for 13,69 £ og om eftermiddagen mere brød, saftevand, kakaomælk, hindbær, øl mm for 15,70 £. Det mestendels tørvejr og sol i dag. Her har været mange mennesker, men ikke så mange af dem kom hen til os. Vi stod lidt bagud for det sted, hvor folk gik ned til vejen igen og så var der alle dem, som slet ikke kom hen ad den dæmning/vold, vi stod på. Jeg er sikker på, at James havde anbragt os der, fordi han ved, at jeg ikke er så vild med trængsel og det var også et fint sted at stå, men ikke godt for forretningen.

            I dag har vi kørt 3 km og i alt har vi kørt 2218 km.

 

 Lørdag, den 24. maj 2003 – 10. dag

            Sov til 8,30 – morgenmad – regnvejr – tovværk – middagsmad (købt – ca. 20 £) – tovværk – besøge Anja og Ingunn – snakke med ”amtsdame” i den norske stand – blev mere sol – 12 –14° –  aftensmad – 1 øl – spille kort – i seng ca. 23.15.

Søndag, den 25. maj 2003 – 11. dag

            Op 8.15 – morgenmad, dagen starter med sol. Tovværk, splejse, Ulrik og Bettina prøvede at vikle sig ud (snor om håndledene), købe bog og sejlmagerhandske af Liz, jeg ventede med vilje til Des ikke var der. Han kan nogen gange virke lidt anstrengende. Hun gav mig lidt rabat og gav mig det for 17 £. Middagsmad, kort besøg af Anja. Købe brød, pålæg, småkager mm for 12,06 £. Høj hummer og sømand (piger på stylter). Øl x 2, pakke sammen, aftensmad, te, snakke, se billeder. UB gik til bilen og Hanne og jeg nåede lige om og så lidt fyrværkeri. I seng ca. 22.30 – man bliver træt. (Cola: 3 £, middagsmad: 19 £ og øl: 7,50 £.) Vejret holdt stort set, bortset fra enkelt byge.

Mandag, den 26. maj 2003 – 12. dag

            Sol igen!! Morgenmad, 11° steg til 13, vendte reberbanen i dag, mere blikfang, det er et lidt for fredeligt hjørne, vi står i. Tovværk, det pæne vejr fortsatte. Foto: Bl.a. akrobater. Cola: 2 £, mad: 6 £ og øl, brød, småkager, pålæg, kager for 14,93 £. Lave tovværk, middag, tovværk, i bad, øl: 2,50 £, pakke tovværk sammen, Hanne hentede bil – 164304 – pakke bil delvis til ca. 22.30, aftensmad, Bettina og Ulrik var omme at se fyrværkeri, mens vi pakkede mere. Fyraftensøl og -cola: ca. 9,50 £. Hanne og jeg hentede i den anden ende, der var en kiosk, der lukkede for næsen af Ulrik og Bettina, hvilket ikke gavnede på humøret. I seng ca. midnat. Det holdt tørvejr i dag.

            Man kunne naturligvis godt have skrevet mere om selve IFOS og dagenes forløb, men dels fik jeg ifølge sagens natur ikke skrevet så meget i løbet af den tid, vi var der og dels kan jeg godt mærke, at jeg er ved at være brændt ud i forhold til de store arrangementer. Godt vi have Bettina og Ulrik til at tage en del af slæbet, bare synd for dem, at vi stod sådan lidt bagved det hele.

            I dag har vi kørt 3 km og i alt har vi kørt 2221 km.

 

 Tirsdag, den 27. maj 2003 – 13. dag

            Jeg stod op kl. 5.55 – ryddede op og pakkede ting, ordnede og vaskede op, var ovre at snakke med ham, der kom for at grave sandskulpturen væk. Des, Liz og en, der hjælper dem, men som jeg ikke ved, hvad hedder, kom og sagde farvel og på gensyn, hvilket gav mig anledning til at give udtryk for min utilfredshed med, at der altid skal blandes engelsk patriotisme og chauvinisme ind i arrangementerne. Des mente, at det måtte man leve med. Det har da for så vidt også ret i, men det behøver jeg ikke. Jeg vil ikke til England mere. Med mindre jeg bliver usædvanlig godt betalt for det. (Da jeg blev inviteret i 2005, svarede jeg slet ikke, men det var heller ikke James, der gjorde det.)

            Hanne stod op kl. 8 og de to små kom lidt over halv ni. De gik i bad, mens vi lavede morgenmad. Pænt vejr, 13°, senere 16°. Selvfølgelig blev det regnvejr, da vi tog teltet af stativet. Heldigvis blev det ikke slemt. Folk pakkede sammen og pillede ned omkring os. Ringede til Finn for at høre, om der var farlig post og for at fortælle, at Hanne havde mistet sin telefon, så det var den anden, han skulle ringe til, hvis der var noget. Vi opdagede, at også vores topnøglesæt var væk. Man skal ikke lægge/stille ting fra sig, men jeg kan nu ikke lade være med at tænke på, at vi aldrig har fået stjålet noget i Tyskland, Frankrig, Norge eller Sverige. Der var godt nok en kniv, der forsvandt i en Red//Green-biks i Hamburg, men den kan lige så godt være glemt eller være blevet væk. Jeg kunne bare ikke finde den, da jeg pakkede sammen. Derudover kan vi selvfølgelig ikke udelukke, at der er forsvundet et nøgle garn eller en rinkning fra en af vores udstillinger, vi har bare ikke konstateret det og vi plejer at have rimeligt styr på, hvad der er og hvor det er.

            Begyndte at pakke bil færdig lidt over ti, mosle for at få det hele til at være der, så det også var til at få fat i. Jeg kørte den ned ad skråningen, da de havde hentet rampen og det gik udmærket. Holdt stille på den, så Hanne kunne få nogle billeder. Sol og byger skiftede. Bettina og jeg kørte kl. 12.04 hen trappen over vejen for at hente Ulrik, der var omme ved en kiosk. Det var han meget længe, så til sidst kørte vi tilbage – og der var han. Han var gået den anden vej rundt. Hanne og Ulrik blev sendt over til nogle af dem med de grønne veste for at spørge om vej ud af byen. Det var nemt nok: Rundt i rundkørslen og så bare følge skilte. Og det var det.

            Køre endeligt kl. 12.28, Hanne kører og jeg er bagi. Kort efter så vi en tankstation.

            12.33 – 164304 – tanke ved PB til 75,9 p/l. og betalte 40,10 £ for 52,82 liter. Købte derudover to cola for 1,90 £, men intet GB-skilt, måske heller ikke det bedste sted (Skotland) at spørge efter et sådant. Videre 12.44 ad A902 og A90 mod Queensferry. Samme fordeling.

            13.13 – 164320 – A90 Þ A904 og 13.15 – 164321 – foto af broen over til den anden side, som jeg egentlig ville have været over, indtil vi fandt ud af, at det var mere smart at køre til Falkirk først. Det var noget, vi vidste, vi gerne ville se. Videre 13,19 ad A904.

            Ind ad en småvej for at finde et spisested, fin vej, men intet sted at holde. Og én til mod Blackness. Blackness viste sig at en borg ude i vandet. Kom der 13.44 – 164334 – parkerede og gik en tur derud. Men heller ikke her var der et picnicsted. Og der, hvor vi holdt, lå husene lidt tæt på. Havde vi vidst, hvor længe vi kom til at køre, havde vi nok spist der, om ikke andet så inde i bilen. Vi forsøgte flere små veje, steder ved byerne, men enten kunne vi ikke holde eller også var der nusset eller det var for tæt på noget eller nogen. Vejret var også trist. Et sted var der omkørsel og jeg skældte Hanne ud, fordi hun ikke var hurtig nok til at komme af vejen for et udrykningskøretøj! Jo, det gik rigtig godt.

            14.35 – 164350 – Þ A9 mod Falkirk, (Falkirk Wheel).

            14.49 – 164359 – holdt vi på en parkeringsplads ved Falkirk. Her var en pølsevogn eller, hvad det nu var, men den, p-pladsen, var lang nok til, at vi syntes, vi godt kunne holde i den anden ende (væk fra vejen). Vi spiste i bilen, bl.a. fordi der var lidt åbent og lidt nusset og vi spiste brød, fordi der var gået så lang tid. Vi så kaniner og på en mand, der øvede sig i at spille golf. Videre, måske 16.39 og finregn. Sedlen er ikke entydig her.

            16.47 – 164362 – Falkirk Wheel. Af en eller anden grund skulle vi ikke betale for at parkere, han sagde smilende noget om, at han havde lukket kassen for i dag. Det var jo pænt af ham. Der var stort set heller ikke andre end os. Vi gik rundt på området, tog en masse billeder og beundrede projektet. Vi var også en tur om ad langs med kanalen ovenfor og omkring ved en vold, som en gang havde været en eller anden slags forsvarsvold i stil med Hadrians mur om end ikke så lang. Falkirk Wheel er en slags skibselevator, der gør det ud for en stribe sluser. Det er et stort hjul, der bærer to slusekamre, som løfter et eller to skibe op eller ned. De siger, det er så velafbalanceret, at det ikke kræver mere strøm, end det gør at koge en kedel vand at dreje det den halve omgang, der skal til for at sætte et skib ned i underste etage og samtidig løfte et andet op. Der bliver pænere nede omkring selve hjulet, når de er færdige med det udenoms. Videre 18.49

            Ca. 19.08 – ca. 164372 – handle i Plean, intet om hvad eller for hvor meget.  Jeg må nok se i øjnene, at regnskabet for denne tur bliver en anelse unøjagtigt, men hvad pokker… Jeg tog – igen – billeder, mens de andre var flittige for at få lidt gadebillede/bystemning med hjem og jeg snakkede med en 16-årig pige om, hvad vi lavede der i byen, efter at hun havde opfordret mig til at fotografere hende og hendes veninder. Hun mente ikke, der var noget interessant at komme efter i hendes by.

            M9 uden om Stirling.

            19.43 – ca. 164386 – M9 Þ A84 mod Callander.

            19.50 – 164392 – A84 Þ A873 mod Aberfoyle. Ind ad en lille vej, B8034, ned langs Lake of Menteith.

            20.22 – 164412 – Vi holdt på en lille P-plads ved søen. Vi var kørt forbi et par steder for at finde det bedste. Vendte, da vi var forbi søen. Ulrik og Bettina kørte tilbage for at snakke fiskeri med nogen oppe ved bådudlejningen. Vi var kørt forbi et sted, hvor de lejede både ud på vej hernedad. De kom tilbage og fortalte, at man måtte kun fiske fra båd og kun med flue, ”alt andet var for nemt”. Ulrik ville jo gerne prøve sit grej (og sit held), men det blev ikke lige her. Dem, de havde snakket med, mente, at der var steder nok, efterhånden som vi kom længere nordpå. Hanne stegte fisk og kylling, mens jeg tog nogle billeder i det svindende lys. Her var 13°. Aftensmad. Brædder op kl. 22.30 og i seng ca. 22.45. Vi er ved at have styr på de brædder. Det går hurtigt, når en rækker op og en anden lægger på plads.

            I dag har vi kørt 108 km og i alt har vi kørt 2329 km.

 

 Onsdag, den 28. maj 2003 – 14. dag

            Op ca. kl. 9, morgenmad i bilen, foto, snakkede med nogle hollændere, der var interesserede i fiskeri. Vaskede op og kørte kl. 11.38. Lidt omme ad vejen på tilbage mod A 81 holdt vi for at fotografere tuer i skovbund. Det er lidt svært at få en ordentlig dybdeskarphed, fordi her er så lidt lys, men vi må jo tage billederne, som de kommer og så lade være med at satse på de store forstørrelser. Jeg er jo vant til at tænke i lysbilleder. Det er for resten Bettina, der kører.

            11.57 – 164426 – Aberfoyle. (Det er her i nærheden, brødrene på Yarlech Carstle bor.) Se på kort, vi skulle ikke have været lige ud. Foto: Hus, bjerg, og flod. Videre 12.10. Op ad A821 selv om vi muligvis ikke kan komme igennem. Denne vej var et godt eksempel på, at en hovedvej (A) i England og Skotland ikke behøver at være en stor vej. Det var en lille vej og en meget fin vej, som vi godt kan lide den. Bl.a. var der store områder med blå blomster. Nogen hyacintagtige nogen.

            12.19 – 164429 – Foto: Bæk mm.

            12.29 – 164432 – Lille tur op ad et bjerg, flere billeder, udsigt. Videre 12.54.

            12.58 – 164433 – Spise. Fint sted på en p-plads ved en skovvæsensvej. Leannach. Æg og bacon mm. Parasollen var igen paraply. Vask og opvask. Videre 15.30.

            15.36 – 164435 – Loch Achray, foto, slot. Videre 15.41.

            15.44 – 164437 – at vende, Walther! Jo, vejen var godt nok spærret, som der tidligere stod på et skilt, men det var en pæn tur. Området hedder i øvrigt Queen Elisabeth Forest Park.

            Ca. 16.04 – 164447 – var vi tilbage i Aberfoyle. Det tog altså ca. 3½ time at køre ud og 20 minutter at køre tilbage, men vi spiste altså også på vej ud. Vi bunkrede vand på en tankstation, hvor Ulrik faktisk købte et skilt til os (GB eller skotsk) + guf. Videre 16.33.

            Ca. 16.44 – ca. 164456 – drejede fra mod Callander, men stadig ad A81.

            16.55 – 164464 – A81 Þ A84 i Callander mod Kilmahog.

            164466 – foto: Hamish mm. Hamish var en højlandstyr med store horn og han ville gerne snakke med folk, var vant til at blive fodret. Man kunne købe ”Hamish-snacks” i restauranten ved siden af. I øvrigt var der flere morsomme, små skilte på pælene i hans hegn som f.eks. Hamish er venlig, men han er en tyr og pas på Hamish’ horn. Videre 17.27.

            Fine bakker. Store bakker.

            18.22 – 164522 – Tyndrum. Handle, købte bl.a. to dåser campinggas for i alt 38,41 £. Jeg blev ude og tog en del billeder, bl.a. et af det skotske flag. Videre 18.47.

            Nu begyndte det at blive rigtig højland, det ligner Norge f.eks. Dovrefjellet en del. Lede efter et sted at holde. 19.21 – 164546 – se på et par muligheder, men var ikke sikre nok på, at vi kunne komme ind, eller ud igen for den sags skyld og vi mente, at en gangs trækken fri pr. tur måtte slå til. Dette var en af de gange, hvor det ville have været fint med en firhjulstrækker. Senere havde vi kik på en lille vej, der løb lidt længere inde.

            Men inden vi fandt enden af den, fandt vi en vej, der gik ind til et skisportssted og fra denne gik der en sidevej, som endte ved et skur, der var depot for redningsudstyr eller lignende. Vejen endte her ved en bæk og her holdt vi kl. 19.44 – 164553 km. Bettina vaskede tøj, Ulrik og jeg tog billeder, Hanne lavede mad i bilen og jeg hentede og bragte til hende. Lige da vi var kommet, kom Bettina lidt beklemt og sagde: ”Hvad er det, der siger sådan?” Hun havde hørt en bekkasin og havde først troet, det var et eller andet dyr på jorden. Hun kunne ikke forstå, hvordan det så hurtigt kunne været omme på den anden side af hende – eller var der mange af dem?? Vi spiste noget paneret fisk, som var lidt kedeligt, lidt blødt i det. Bettina og Ulrik satte telt og vi fik for en gangs skyld vasket op om aftenen. Snakkede med Pia Charlotte og spillede kort endnu engang. I seng 23.40.

            I dag har vi kørt 141 km og i alt har vi kørt 2470 km.

 

 Torsdag, den 29. maj 2003 – 15. dag

            Op 9.35 – lidt småregn ind i mellem – skrive postkort – Hanne i ”bad” – Bettina og Ulrik kom ud af teltet 10.15 – det blæser lidt i dag – 10° –  UB også i bad i bækken – morgenmad til 11.55 – pakke sammen og køre kl. 12.38. Bettina kører og Hanne er bagi.

            13.32 – 164603 – Fort William. Vi holdt på en Esso tankstation for at købe guf og cola. Jeg tog et billede af regnvejret. Vi er nu nedenfor Skotlands højeste bjerg, Ben Nevis, som er 1.343 meter højt, men vi vil ikke op på det. (Det står der ellers i bogen, at man godt kan.) Dels tager det hele dagen, dels kan vi ikke se noget i det vejr. Videre 13.42 – Hanne kører og Ulrik er bagi. Det regner mere eller mindre hele tiden.

            Fortsat ad A82

            14.12 – 164633 – minipause ved Loch Lochy (sø søen?), foto, brændte grantræer. Videre ca. 14.25.

            14.32 – 164641 – købte vi postkort på en tankstation og her fandt vi et sco-skilt. I alt blev det 6,90 £. Videre 14.49 – Hanne kører og Bettina er bagi.

            164646 – Vi holdt ved en åben svingbro over kanalen mellem Loch Lochy og Loch Oich. Det er faktisk Caladonian Canal, der gør, at man, via søerne, kan sejle tværs i gennem Skotland, idet den forbinder Loch Linnhe med Loch Lochy, Loch Lochy med Loch Oich og Loch Oich med Loch Ness. Det tog tyve år at bygge kanalen, der ved hjælp af otte slusekamre løfter skibene 20 meter op. Den er beskrevet som Englands længste kanal (hvad mon skotterne mener om den betegnelse?), men det må vist være i kraft af de søer, man må passere. Da det tog lidt tid for skibet, en turbåd eller en rutebåd, at nå frem, var vi ude og vi tog en del billeder, inden vi kørte videre ca. 15.03.

            15.12 – 164652 – A82 Þ B862 i Fort Augustus for at køre ad den lille vej langs Loch Ness. Nu skal vi også finde et sted at holde spisepause.

            15.17 – 164655 – fotopause, Loch Ness syd, tog mange billeder og det var der også andre, der gjorde. Videre 15.28.

            15.40 – 164659 – spisested ved en lille sø (i forhold til Loch Ness, der er 37 km lang og 1½ km bred), der hed Loch Tarff. Det blæste lidt, så vi blev i bilen. Men det i det mindste holdt op med at regne. Der ville også dårlig have været plads til både bil og bord her på kanten af søen. Her tog jeg også en hel masse billeder og Ulrik og Bettina luftede fiskestangen. Vi snakkede med en, der havde en masse meget små fisk (fiskeyngel?) i en spand og nogle andre turister, der ledte efter Loch Ness. Vi spiste frokost og kørte videre 17.45.

            17.49 – 164661 – foto af stor udsigt.

            17.59 – 164668 – får med horn i alle retninger. Videre kl. 18.08.

            18.13 – 164671 – B862 Þ B852 mod Foyers. Herfra skulle vi komme tættere på Loch Ness. Et eller andet sted drejede vi ned ad en lille vej måske for at lede efter et nattested, men vi vendte i hvert fald om på et tidspunkt. Tog billeder af små blomster på skovbrynsgrøftekanterne. Ude på B852 fortsatte vi mod Foyers, som i øvrigt også er en flod.

            18.35 – 164680 – Falls of Foyers. Dem ville vi ned at se. Selvfølgelig havde jeg kun plads til et billede til, så jeg måtte tilbage at lægge billeder over i computeren. Jeg kom i snak med et par hollandske motorcyklister, som ikke vidste af, at der skulle være ferie i Holland for tiden (vi havde snakket om, at der var påfaldende mange hollandske turister omkring os) og alt i alt tog det så lang tid, at dy andre nåede at komme op igen. Jeg tog så lige en hurtig tur for at tage nogle billeder. Vandfaldet i sig selv kunne nu ikke imponere så meget, men pænt var det. Derimod var jeg fascineret af trapperne derned. Omhyggeligt skåret til omkring sten og rødder, nydeligt arbejde. Lyset var ved at svinde, men 400 ASA indstillingen gik. Det er lidt pudsigt at snakke om ASA i forhold til et digitalt kamera. Vi fortsatte kl. 19.45.

            Holdt ved en gammel kirkegård (uden kirke) med udsigt over Loch Ness. Her så vi dagens vist eneste solstrejf på den anden side af søen.

            20.05 – 164685 – kom vi så tæt til Loch Ness, at Bettina kunne komme til at gå i vandet sammen med Nessie, som hun havde sagt, hun ville. Nu var vejret ikke det bedste, så man nøjedes med at soppe. Men da hun, Nessie, begyndte at kilde Bettina under tæerne, valgte hun at hoppe op på landjorden igen. Vi har billeder af det! Videre 20.16.

            Nu skal vi have fundet et sted at holde for natten, så da vi kl. 20.33 – 164698 – mødte B862 igen, valgte vi at køre ind ad den, idet vi antog, det her var lettere at finde et godt sted. Det tog vi heller ikke fejl af, vi kørte endda forbi et par udmærkede steder og fandt kl. 20.55 – 164705 – et af de bedste steder på turen. Der var en sø at fiske og bade i, vi kunne komme lidt væk fra vejen – og op over den, der var plads til teltet, rindende vand (et mini-vandfald) til morgentoilettet, ikke særlig mange myg og meget lidt trafik. Jeg fotograferede, Ulrik fiskede og fangede en aborre, som dog fik lov at gå igen og Hanne og Bettina snittede kartofler, som Hanne råstegte og dertil lavede hun bacon og æg. Efter maden spillede vi for en gangs skyld kort – vi får slet ikke set vores billeder. Hvad for en sø, vi holdt ved vi ikke, ej heller hvor vi mere nøjagtigt var, men vi var ca. 7 km inde ad B862 og har nok været i nærheden af Torness. Hvornår vi gik i seng vides ikke med bestemthed.

            I dag har vi kørt 152 km og i alt har vi kørt 2622 km.

 

 Torsdag, den 30. maj 2003 – 16. dag

            Op kl. 8.30, vaskede hår under det lille vandfald, lave flere billeder. UB kom kl. 9.17, og vi spiste morgenmad ude. De unge var lidt trætte her til morgen, men de skulle nok bare vågne langsomt, for senere tog Ulrik sig en rask svømmetur, mens Bettina pillede telt ned. Hun syntes i første omgang, det var lovlig friskt, men så sad hun pludselig alligevel nede i søen og vaskede hår. De er ikke pivede, de to. På et tidspunkt gik der en lille flok forbi ude på vejen, jo, det var et fredeligt sted, vi havde fundet. Det regnede en lille smule ind i mellem, men ikke noget at snakke om, når man tager i betragtning, hvor vi befinder os henne. Ulrik havde fiskestangen fremme igen og denne gang blev det til en fin lille ørred, som vi tog med os. Vi kørte kl. 12.33. Steen kører og Hanne sidder bagi.

            Foto flere gange undervejs, udsigt, mark, mm. Ikke mindst buske med gule blomster. Vi kan ikke blive ved med at kalde dem det: De buske med gule blomster, som minder om gyvel, men ikke er det, men det gør vi. Det regner ikke mere, men det er stadig overskyet.

            164717 – foto, massevis af gule blomster på buske og en bro, vi skulle over. Videre 13.05.

            Omfartsvej rundt om Inverness og ad A9 mod nord. Nogen trafik, men ikke voldsomt.

            13.28 – 164739 – ad A835 mod Ullapool og Dingwall. Vi ved ikke nøjagtigt, hvor vi vil hen, men det skal være i den retning og noget med vestkysten. Det er i hvert fald sådan, jeg husker det.

            Det var en fin vej at køre ad, ikke megen trafik, marker omkring os, ikke højlandsagtigt her, men de siger jo også, at det er mere ovre vestpå. Derfor kører vi i den retning. På et tidspunkt kom vi forbi et skilt, hvor der stod noget om et destilleri og det var jo en af de ting, vi havde snakket om, vi gerne ville se, men det var i den forkerte retning, så vi kørte bare videre. Det var dumt. Vi skulle have drejet af efter det. Vi skulle jo ikke nå noget og vi kom ikke forbi et andet destilleri – eller det vil sige, det gjorde vi sikkert, men vi lagde ikke mærke til det og tænkte ikke på det – og det blev én af de tre ting, vi havde snakket om, som vi ikke fik gjort. De to andre ting var et besøg på en pub og at spise fish and chips. Måske næste gang, vi kommer til Skotland – øh – det har jeg jo sagt, vi ikke gør. Det er for koldt og for vådt og for dyrt. Men når jeg ser på billederne, rykker det godt nok lidt i den gamle. Men det er dyrt. Det er jo ikke sikkert, vi har James Stuart/IFOS til at betale vores rejse en anden gang.

            13.44 – 164758 – holdt vi ved en Spar Købmand i en lille by, der hed Contin. Her købte vi – de – mad med mere for 17,84 £. Videre 14.07. Og det er stadig tørvejr! Men godt nok også stadig overskyet.

            14.23 – 164771 – fandt vi en rasteplads ved en gammel bro og et vandfald og da stadig var tørvejr hev vi bordet ud, men vi har ikke været helt sikre på stabiliteten, for vi havde parasolplyen oppe. Foto. Efter frokost var jeg en tur rundt om og ude i vandfaldet med mit kamera, som jeg plejer van. Man får tit bedre billede, når man går lidt ud i det. Dette sted er i øvrigt et af de steder, hvor man virkelig tænker, at det her lige så godt kunne være Norge. Og som sædvanlig tog jeg en masse billeder. Inden vi kørte, havde vi besøg af en bogfinke, igen en af disse rastepladsfugle, som er meget lidt sky. Floden hedder i øvrigt Black Water River. Det er vel et navn, der lyder af noget… og det er der, hvor man krydser floden mellem Gorstan og Achnaclerach Så står der Alltan Dubh eller All Tan Dubh i noterne og det ved jeg altså ikke noget om lige nu. Det siger mig ikke noget. Men vi kørte videre 16.40.

            17.03 – 164790 – fotopause i et Dovrefjellsagtigt landskab med en kraft-værkssø (som i øvrigt ikke har noget navn på kortet. Det har en kunstig sø måske ikke? Tange Sø har) og, som Hanne skrev, Steen og tant og fjas. Hun har nogle billeder, hvor jeg kommer gående, truende hen mod hende (i bilen) og jeg har nogle af hende, hvor hun maser næsen flad mod ruden. Videre 17.17.

            17.23 – 164794 – do, mere sø og mere landskab. Denne gang har søen et navn, den hedder Loch Droma. Her var Hanne med ude, men UB blev i bilen. Vi gik lidt rundt i området og tog billeder, jeg lå ned lidt, men det var for vådt. Her var næsten lidt lyst, som om det var næsten solskin. Her var dejligt. Lysegrønne birke, småbuske, lyngtuer, små blomster, græstotter, små øer med træer på ude i søen og store bjerge bagved. Høje pæle langs vejen fortæller, at de har en del sne om vinteren. Tre skilte langs vejen sagde From ……. Videre 17.47. Faktisk føles det som om, vi var der meget længere end bare knap en halv time.

            Vi kørte op langs fjorden mod Ullapool, sjovt navn til en by i hvert fald i mine ører. På den anden side studser vi ikke over navne som Liverpool og Blackpool, vel bare fordi vi kender navnene.

             18.09 – 164819 – fandt jeg endelig et sted, hvor jeg komme til at holde og tage et billede af byen ved fjorden. Vi havde flere gange set den.

            18.20 – 164821 – holdt vi Ullapool for at handle og se lidt på byen. Det var lidt lige som at komme til Løkken eller Hvide Sande, decideret turistby med, hvad der af følge af restauranter, hoteller, souvenirs mm. F.eks. var det gamle West Highland Wollen Compagny lavet om til en souvenirbutik, en pub hedder Captain’s Cabin og en retaurant hedder The Seaforth. Jeg spurgte en pige, der stod og snakkede med nogle andre ved et busstoppested og jo, de havde mange turister og alting var temmelig dyrt, “men det er det nu heroppe nordpå”. Jeg spurgte også til udtalen af bynavnet og det var, som jeg havde forestillet mig, lige ud ad landevejen med u som i Ulster og ikke som i utility. Hun spurgte også, om vi skulle op at se solformørkelse, det var vist bedst at være så langt nordpå, som muligt. Vi havde set noget om det, men med det vejr, de holder sig her på disse kanter, er chancerne nok ikke store. Det er en stor fordel, må jeg jo modstræbende indrømme, ved at rejse i et engelsksproget område. Ja, tysk er selvfølgelig også fint nok, men vi kører normalt bare igennem Tyskland og evt. Østrig. Schweiz har vi ikke være i endnu. Det er meget nemmere at komme i snak med folk. Her står ikke noget om vores indkøb, måske er der en seddel et sted. Hanne kan huske nogle af tingene: Øl, gulerødder, kylling til Bettina, men ikke beløbet. Regnskabet for denne tur bliver et meget stort ca., er jeg bange for. Videre 18.55. Og så alligevel et par billeder til. Bl.a. udsigt vest ud af byen, et skilt og en drossel. Langt om længe fik vi lidt solskin, faktisk er det rigtig pænt vejr nu. Endelig afgang fra Ullapool: 19.02.

            Og så mangler der sedler. Vi kørte nord ud af byen ad A835 og vi begyndte med det samme at lede efter et overnatningssted. Vi holdt flere steder for at fotografere, mest landskab, der er rigtig flot herude på vestkysten. Vi kørte ud ad en lille, meget lille, vej ud mod kysten, men der var ingen oplagte steder at holde. Der var simpelthen ingen steder, hvor der var plads nok ved siden af vejen bortset fra pacing places og dem skal man nok ikke fylde op. Vi vendte ved et par huse, det så ikke ud som om, vejen gik ret meget længere. Ved vejen stod der små hjemmemalede skilte om, at der var langsomme lam på vejen: Slow lambs on road og der var altså ikke noget komma. Ude på den store vej igen kom vi forbi et sted, hvor der var nogle tavler, der viste, hvor højt op ad bjergene isen gik i sin tid. Kun de højeste toppe ragede ovenud af isen.

            Kort herefter fandt vi et sted, hvor vi kunne køre et lille stykke væk fra vejen og det var ikke en rasteplads eller lignende, så vi ville næppe få selskab. Det var nærmest et par asfalterede hjulspor og det kan vi godt lide, for så er risikoen for at sidde fast ikke så stor, bare vi passer godt på, når vi vender bilen. Jeg gnattede en smule og flyttede et par murbrokker, så der så lidt pænere ud. Vi tog bordet ud og fik os en fyraftensøl, mens vi nød aftensolen. Det var et meget fint sted. Vi vidste endnu ikke, at der var en slange i paradiset…. Bettina og Ulrik bar teltet ned til en lille sø, som i øvrigt var for lille til at være afsat på kortet. Vi lavede mad ude og havde også regnet med at sidde ude og spise, men der var en masse små fluer eller myg af en slags, som ikke kun kriblede og krablede, hvilket var slemt nok. De bed også, godt nok ikke mig, men de tre andre og det syntes de ikke om, hvilket også ses af billederne, for selvom vi passede på, fik vi en hel del med ind i bilen. Heldigvis nåede vi at spise, inden det blev slemt. Af en eller anden grund var de ikke så hårde ved mig, men de andre måtte pakke sig mere eller mindre ind. Vi spiste bl.a. Ulriks ørred og den smagte rigtig godt. Fluer eller ej, så spillede vi også kort den aften. Kilometertælleren har stået på ca. 164839 km og vi var i nærheden af Drumrunie.

            I dag har vi kørt 134 km og i alt har vi kørt 2756 km.

 

 Torsdag, den 31. maj 2003 – 17. dag

            Op kl. 8.15 og begynde at ordne. Jeg gik lidt rundt og tog billeder – til en forandring. Ulrik kom ud af teltet nede ved søen kl. 9.20 og begyndte at fiske. Bettina kom ud lidt senere. Det er fint vejr i dag, diset, men solskin og stille. Hvor er det godt at kunne få lov til at skrive dét. Vi er vist temmelig forvendte med vejret i Spanien, men i dag er det altså godt.

            Vi spiste morgenmad kl. ca. 10, dvs. Bettina spiste ikke så meget, hun var i udu, fordi hun havde fået en dims i knæhasen. Det viste sig at være en skovflåd og det kunne nok ødelægge ens humør, selv om Hanne jeg gjorde, hvad vi kunne for at bagatellisere det. Til sidst vedtog jeg, at vi lige så godt kunne tage tyren ved hornene med det samme, så vi vendte hende om på maven og fjernede kræet. Vi havde smurt camferine på og det havde sikkert gjort sin virkning, for det voldte os ingen problemer. Siden har vi fundet ud af, at det stort set kun er de svenske skovflåder, der kan give alvorlige problemer. Ellers udviklede det sig til en daseformiddag. Vi var alle “i bad” på hver vores måde. Hanne var f.eks. i søen. Jeg nøjedes med at stikke hovedet i en balje. Vi nød solen, der varmede godt i dag. Vi var oppe på ca. 20°. Nogen skrællede appelsiner og Bettina og jeg spiste frokost, gnavede kylling. Og Hanne tog billeder. Ulrik og Bettina smukkeserede sig foran spejlet og til sidst var vi klar til at køre videre. Bettina tog rattet og Hanne tog bagsædet. Vi forlod stedet kl. 13.40 efter et godt ophold på trods af diverse genvordigheder. Nu skal vi ud ad en lille småvej.

            13.42 – 164841 – drejede vi til venstre – et snigehjørne – ad en lille vej, som ikke har noget nr. på kortet, men som vil tage os ud mod Badnagyle og Inverkirkaig. Det var en lille ensporet vej med mødepladser eller, som de hedder her til lands, passeringssteder. Flot, barskt landskab, søer, bjerge osv. Meget få notater fra denne tur ud over. Vi drejede til højre væk fra vejen langs søen og kørte nordpå. Flere billeder af landskabet og af vores knold. På et tidspunkt drejede vi op ad en anden lille vej, igen til højre, og kørte forbi et skilt, hvor der stod, at vejen ikke egnede sig til biler med campingvogne eller busser. Den var også både lille og snoet, meget, meget fin og vældig pæn. Foto: Udsigt og båd mm. Jeg måtte igen engang kommentere, hvor meget dette land ligner Norge. Jeg håber, jeg ikke irriterede de andre alt for meget desangående. Krydsede lille bæk, flere billeder. Og så kom vi ud til kysten. Det var tydeligt, at det var en tidevandskyst, igen foto.

            164869 – fotopause, Kirkaig, Bettina var oppe i et træ for at fotografere mos og lav til Hanne. Videre 15.26.

            Ude ved kysten igen, billeder af stedet og lam, Hanne og lam. Her begyndte husene og gårdene igen og vejen blev lidt bredere. Foto: Fiskehejre i en sø fuld af åkander.

            15.52 – 164875 – ad A837 og ind i Lochinver. Vi holdt ved købmanden, igen en Spar Købmand, for at købe lidt mad kl. 15.53. Der står på skiltet, at han har licens og tankstation og at telefonnummeret er Lochinver 207, men det er vist også et gammelt skilt. Jeg tog billeder og snakkede med to tysker motorcyklister, som ikke syntes, vejret havde været så slemt og som var meget betaget af området. Det var faktisk stadig tørvejr. Her står, at vi købte kød mm. og det var det!! Videre 16.25. Nu skulle vi så gerne finde et spisested. Og så fik vi en byge på vej ud af byen….

            16.42 – 164890 – fandt vi en stump gammel vej ned mod en sø med øer i og her spiste vi. Der var delvist nøgne og helt nøgne (udgåede) træer på øerne – brændte mæske? Spiste i bilen, Ulrik havde købt øl, T-beer, men skotske! De var gode. Da vi ville ryge efter maden, blev vi smidt ud af bilen, lige som vi var blevet de andre gange. Bettina var meget bestemt på det punkt, hvilket vi også syntes var ok, men hun var meget bestemt på en måde, som jeg hæftede mig ved. Nu ved vi så også hvorfor. Da vi fortsatte vores færd kl. 18.30, var det med mig ved rattet og Hanne passede biksen, Bixkeeper, som Bettina har skrevet, måske kan hun huske hvorfor. Det må jeg spørge om ved lejlighed.

            18.36 – 164894 – foto: Borgruin på en halvø – nem at befæste i sin tid. Det er blevet diset nu og lyset er ikke det bedste. Og lige efter: Mere ruin, denne gang et hus, som vi også ofrede tid og billeder på.

            18.52 – 164906 – Þ A835 mod Ullapool.

            19.25 – 164935 – minipause i Ullapool, holdt samme sted som sidst. Billede af et ur, selv om en dame troede, det var en fugl på telefontråd, jeg fotograferede og spurgte, om den var sjælden – jeg tror, det var en gråspurv. Det var godt, vi havde oplevet byen i solskin, nu var det et mere trist indtryk, vi fik af den. Videre 19.39.

            19.56 – 164951 – minipause ved skovhave. Bl.a. billeder af et stort fyrretræ. Nu er det ved at være slut med lyset. Der er selvfølgelig mindre af det, fordi vi er inde mellem træerne.

            20.15 – 164955 – A835 Þ A832 mod kysten igen. Det var folks valg. Kyst frem for højland. Snakkede med nogen, der gerne ville vide, hvor langt der var til Garbat.

            20.40 – 164978 – ude ved kysten igen. Typisk område med tidevand: De, der kan tåle salt, som f.eks. Engelskgræs, er her mange af. Foto. Lidt senere hoppede et par hjorte over vejen.

            21.15 – 164998 – lille holdeplads, der tilsyneladende var fin til overnatning. Alle var trætte og sultne. Det viste sig desværre, at vores små flyvende snurrefiduser også drønede rundt i luften i stort tal her, så folk blev i bilen, mens jeg løb rundt og lavede aftensmad. Jeg ristede i hvert fald pølser, så vidt jeg husker. Jeg opdagede, at når jeg bevægede mig, var de ikke helt så nærgående. Derfor løb jeg, klatrede over bilen og gjorde andre skøre ting. Vi spiste i bilen og droppede det med telt pga. kræene. Ordnede og så billeder. I seng ca. 23.30. Her kan man da virkelig tale om at gå i brædderne.

                        I dag har vi kørt 159 km og i alt har vi kørt 2915 km.

 

 Søndag, den 1. juni 2003 – 18. dag

            Jeg stod op kl. 7.45 og da vores små venner fra i går aftes stadig myldrede rundt i luften, kørte jeg efter at have taget et par billeder videre for at prøve at finde et fredeligere sted at spise morgenmad. Første sted, de var stadig, foto og videre og så fremdeles. Dis og tåge ude over havet. Meget stille.

            8.05 – 165001 – holdt ved et havsted (et af de ovenstående), Hanne op, mens UB sover videre. Videre 8.22 og med Hanne ved pinden.

            8.30 – 165007 – billede af en sprøjtebåd. Jeg gættede på, at fartøjet bare skulle have afprøvet sine vandkanoner. Det var ved Aultbea. Her var også et havbrug (sikkert ørreder og laks). Siden kom vi forbi en så med en lille rund ø i med rohdrondendron på og senere et gammelt naust.

            Ca. 9.20 – 165028 – palmer og kirke i Gairloch. Palmerne foran en restaurant, der reklamerede for deres nescafe. Og kirken var påfaldende stor i forhold til en lille by, men sådan er det også ofte i England, så hvorfor ikke her. Senere kørte vi over en stor færist. De findes også på forholdsvis store tosporede veje. Også her var der et led, som ryttere og hestevognsfolk kunne åbne og derved slippe for at skulle slås med risten.      

           

 Mandag, den 2. juni 2003 – 19. dag

            Op kl. 6.26, mig altså – foto – søen, øer i den, skråningen overfor. Det er overskyet og småregn og ca. 12°. Jeg tørrede vinduer af mm. Så på kort, skrev vejbeskrivelse til mig selv, så jeg ville kunne finde gennem Glasgow og videre derudad i den rigtige retning. Jeg vidste ikke, hvornår jeg kunne vente at se en navigatør. Jeg kørte kl. 7.04. Alle de andre forblev bag i. Vi kører langs the bonny, bonny banks of Loch Lomond, der er morgentrafik, men den er ikke slem og her er fin vej, to spor i hver retning det meste af tiden. Den smalle og snoede vej fra i går aftes er sluppet op. Jeg pusler med diktafonen, den med harddisk. Jeg er ikke fortrolig med den, men det går vel. Jeg kan i hvert fald ikke sidde og skrive nødvendige notater, mest kilometertal og klokkeslæt, mens jeg kører.

            Jeg kører og spiser bløde småkager. Det ser ud som om, det er ved at klare op. Det lysner i hvert fald lidt og der er enkelte blå pletter, måske bliver det pænt vejr i dag. De sover stadig omme bagi, men klokken er altså også kun elleve minutter over syv. Nej, der er en, der er vågen, for der er noget, der kilder mig i nakken.

            Kl. er nu 7.20 og det er her, den tosporede vej begynder og der er lidt mere trafik, men også mere blå himmel og solskin. Vi så småt begyndt på noget by og jeg har set to Punto’er en af hver og jeg spottede dem endda forfra. Og én til.

            Kl. 7.28 – 165403 – holder vi ved en Texaco for at se efter et toilet. Hanne er kommet om til mig og vi kører videre kl. 7.42. Hanne snakker med Pia Charlotte i telefonen. Vi skulle egentlig have haft dieselolie på, men det glemte jeg.

            Ulrik stod op i Glasgow, men jeg har ikke sagt noget om, hvor eller hvornår, ej heller om han stadig er bagi. Senere kunne jeg høre på snakken på diktafonen, at han stadig er omme bagi. Hanne tager billeder på vej gennem byen. Ellers kom vi fint gennem på og fandt ned på M8 kl. 8.12 og 165422 km. (fra A82). Lagde os ud i højre bane, ikke for at køre stærkt, men vi havde et øjeblik glemt, at vi kører i Skotland og vi kunne ikke umiddelbart se den anden halvdel af motorvejen. Vi holdt en pæn fart, så det var for så vidt ikke problematisk.

            8.20 – 165433 – M8 Þ M73 mod Carlisle.

            8.22 – 165436 – M73 Þ M74 South stadig mod Carlisle. Nu skal vi så finde et sted at spise morgenmad. Her er en del trafik sydover og vi valgte at dreje fra. Der var ikke umiddelbart udsigt til en rasteplads.

            8.35 – 165460 – M74 Þ B7078 mod Lesmahagow. Kom ned på den gamle landevej, som her løber parallelt med motorvejen.

            8.44 – 165468 – stoppede vi på en rasteplads, tilsyneladende en stump gammel vej. Der var ikke bord og bænk eller noget, men det har vi jo selv. Billeder af stedet og motorvejen oven for os. Vi brugte her parasollen som læ, da det blæste lidt, men det var ellers fint vejr. Vi spiste morgenmad og så på kort.

            10.14 kørte vi videre, Bettina og Ulrik sad foran hos mig og Hanne indtog bagsædet. Jeg kører.

            10.20 – 165473 – kørte vi atter ind på M74 ved A70. Hanne skrev: ”Ak, ak, motorvej igen, men her er nu lidt mere stille.” Vi havde et længere stykke fredelig motorvejskørsel, hvor vi blandt andet snakkede om, hvorvidt vi skulle prøve at finde den anden ende af Hadrians mur. Der var mange argumenter for og imod og egentlig var vi næsten blevet enige om at droppe den, da Hanne skar igennem og bestemte, at det skulle vi. Det var der ikke nogen af os, der var utilfredse med.

            11.13 – 165564 (kunne der ikke have været to kilometer længere?!) – forlod vi motorvejen ved Springfield (tror jeg, det fremgår ikke entydigt af notaterne, om det var den ene eller den anden frakørsel, men det må næsten have været den første, da vi ellers ikke ville have passeret grænsen mellem Skotland og England) og kørte mod Langtown og A6071.

            11.15 – 16565 – Foto: England begynder her, Ulrik og Bettina på skiltet. Ulrik erklærede området mellem skiltene for ingenmandsland, tog det i besiddelse og kaldte det Mokkatown, eller var det Bettina, der navngav byen? Foto: Mokkatown og omliggende provinser. Videre kl. 11.28, Bettina kører og Hanne er fortsat bagi.

            Fandt et supermarked (i gamle dage ville her have stået ”købmand”. Det var faktisk en Spar-købmand!) i Langtown, hvor de tre andre (nej, det var ikke Føtex) stod af for at handle, mens jeg kørte om for at tanke.

            11.40 – 165570 – 44,82 l. dieselolie til 75,4 pence pr. liter hos Esso i Langtown. Altså 33.80 £ i alt. Om for at hente de andre. De handlede stadig. Lidt ned ad gaden for at tage nogle billeder, bl.a. isenkræmmeren i sin stol foran sin forretning. Hanne havde købt kartofler, løg, brød og kød for 9 £ og 41. Videre kl. 12.00, samme fordeling som før.

            Ad A7 mod Carlisle (glemte at dreje i byen, fandt en smutvej tværs over),  småveje (A6071) til Hadrians mur, som vi fandt 12.36 – 165599 – og som her ikke var meget større, end den anden stump, vi så på vejen op. Ingen sagde noget om, hvad de mente om det. Bevidst? For mit vedkommende var det. Men der var pænt og det var fint at være lidt væk fra motorvejen, at køre lidt på de små engelske veje. Videre 12.50.

            12.52 – 165600 – poste brev i Banks.

            12.55 – 165602 – foto: Kirkeruin/klosterruin Lanercost. Videre 13.03.

            13.09 – 165607 – ad A69 mod Carlisle og M6 ved Brampton.

            13.29 – 165616 – is og chips på en tankstation ved Warning Bridge.

            13.34 – 165621 – A69 Þ M6 mod syd ved Carlisle.

            13.42 – 165633 – minipause på motorvejstankstation. Videre 13.52.

            15.05 – 165738 – do, Bettina ringe, Ulrik ryge, jeg overtog rattet efter Bettina. Videre 15.15.

            17.09 – 165912 – rygepause, der blev til spisepause på endnu en motorvejs rasteplads mellem frakørsel 10 og 10A ved . Stege bøffer, fotografere egern, snakke med strømere, spurgte dem om P-regler eller rettere om kontrollen af dem (man kan holde gratis i to timer, ellers koster det 6 £), om deres biler med forskellig bemaling (gamle og nye, fortalte de), ordne billeder, spise, vaske op, skr. postkort. Videre kl. 19.30, nu ville Ulrik gerne om bagi og det er fortsat mig, der har fat i pinden.

            Ca. 19.38 – 165925 – M6 Þ M5 i Birmingham.

            19.55 – 165950 – M5 Þ M42 mod M40 og Landam ved Bromsgrove.

            Og så blev vi smidt af Motorvejen på grund af et vejarbejde. Muligvis fordi vi ikke læste skiltene godt nok. Kl. 20.10 – 165966 – Þ A435, det var den, der umiddelbart så bedst ud. Sydpå ad den.

            20.15 – 165969 – A435 Þ A4101 mod Tanworth in Arden og Wood End – A3400 – 165974 – A4189 i Henly i Arden mod Warwick og Claverdon.

            20.47 – 165997 – tilbage på motorvejen, som nu hedder M40 mod London, sikkert via A46 i Longbrigde. Flot solnedgang.

            21.17 – 166045 – rygepause og is og kager. Rasteplads, foto: Rastepladsrotter. Videre 21.42, stadig mig der kører.

            21.53 – 166073 – minipause, vi kørte op i en rundkørsel og holdt ved indkørslen til en golfklub. Bettina om bagi, så Ulrik og jeg var nu alene på forsædet.

            22.30 – 166120 – M40 Þ M25 rundt om London, sønden om, ikke voldsom meget trafik, så vidt jeg husker.

            23.30 – 166199 – M25 – M26 mod M20 mod Dover.

            23.42 – 166216 – M20 mod Dover. Nu er vi trætte. Blandt andet derfor er det sparsomt med notater og billeder fra denne del af turen.

            23.55 – 166235 – Lenham Services – lidt efter Maidstone, en stor rastplads med tankstation, restaurant og bad. Her må vi sove og jeg fandt ikke noget skilt om, at det koster penge at holde her længere end de to timer. Ordne billeder og ordne billeder. I seng 0.55 (mig, som den sidste).

            I dag har vi kørt 859 km og i alt har vi kørt 4152 km.

 

 Tirsdag, den 3. juni 2003 – 20. dag

            Hanne op og i bad kl. 7.45 og mig lidt senere. Vi gik en lille tur rundt på stedet. foto af stedet og af UB. Jeg fandt alligevel skiltet om betaling af de 6 £ for parkering, suk. Nå, ingen havde åbenbart kontrolleret os. Vi snakkede om at betale, men også om at lade være. Jeg snakkede med et par mænd ved betalingsautomaten, da jeg havde bestemt mig for at bruge den – vi kender mig jo – De spurgte, om jeg havde fået en seddel, hvilket jeg ikke havde. Så syntes de ikke, der var nogen grund til at putte penge i den automat. Til gengæld skyndede jeg lidt på Ulrik og Bettina, så vi kunne komme videre, inden nogen kom og bad os om at betale. Kørte kl.8.50 da de unge kom tilbage rene og fine. Det var i øvrigt solskin og lunt og 19°. Hanne bagi, jeg kører videre ad A20, som her hedder Ashford Road.

            Det blev desværre overskyet, men var stadig lunt.

            09.01 – 166245 ind i Lenham for at købe frimærker. Gik lille bytur, billeder. Frimærker for 2,44 £. Videre 09.12.

            09.35 – 166251 – morgenmad på en lille rasteplads med et enkelt bord ved en smal P-plads. Den var adskilt fra den med en række små pæle lignede en græsplæne med træer i. Byen hedder Charing. Det er mere gråt nu og vi frygter regn. Pakke sammen og køre kl. 10.15, Bettina bagi og Hanne tager rettet. Nu regner det.

            10.23 – 166262 – A20 ì M20 mod Dover. Nu skal vi bare hjemad. M20 blev i øvrigt til A20 igen lidt før Dover. Billeder i farten ad vejen og landskabet.

            10.58 – 166300 – holdt vi ved færgen efter at have checket in. Her fik vi at vide, at der var strejke i Frankrig, hvilket betød, at selv om de sejlede os over, ville vi ikke kunne komme i land. Gik lidt rundt på området, tog nogle billeder, og observerede stemningen. Den er altid lidt speciel, når sådan noget sker. Ind i mellem regnede det lidt. Kl. 12.40 fik vi besked om at køre ombord, hvis vi parat til at løbe risikoen for at måtte tage turen til bage til England, hvis vi alligevel ikke kunne komme i land i Frankrig. Vi valgte at tage chancen, så skete der da noget. Vi var dog ikke mere end lige kommet op og havde købt os en øl (Ulrik og mig) og en cola (Bettina og Hanne), før de sagde over højttalerne, at færgen ikke sejlede alligevel og at vi atter måtte køre fra borde. Vi tog vores drikkelse med ned i bilen og kørte i land igen ca. 13.50.

            Vi kunne så vælge mellem at vente og se tiden an, (de mente, at hen mod aften ville vi under alle omstændigheder kunne komme i land i Calais), og at få en billet til kanaltoget. I første omgang ville vi vente, men Bettina mente, at det ville være en bedre idé at komme videre og gik over og snakkede med ham, der delte sedler om billetter ud og fik en til os. Det var da også meget bedre.

            Vi kørte tilbage ad A20 mod Folkstone og kanaltoget. Tog billeder af klinterne på vej ud af Dover. Det lysnede lidt – helt symbolsk. Og af en hest i den grønne skråning ved tunneltogstedet, tror, den måske var af nyere dato lavet af turistforeningen.

            14.40 ca. – 166322 – Tunneltog, check in, fik en billet med et bogstav på og på venteparkeringspladserne var der lystavler, der fortalte, hvornår hvilke bogstaver skulle køre til toget. Sendte postkort og så på terminalen. Kørte tidligere end forventet og så blev vi hevet til side for et sikkerhedscheck og fik små mærkater, fordi vi havde gas i bilen, og så ned til toget.

            16.02 – 166325 – holdt vi toget. Det var faktisk lige som at køre ombord på en færge, bortset fra, at vi holdt i kun en række. Vi var i lukkede vogne, mens i hvert fald nogle af lastbilerne var i åbne bare med gitter omkring. Vi kom til at køre kl. 16.10 i stedet for 16.36 – fint. Ulrik gik en tur fra den ene ende af toget til den anden. Vi kunne også bare blive i bilen. En sjov måde at komme et andet sted hen på. Der da det ud strejke og ventetid, at vi fik prøvet dette. Eneste fejl ved toget er, at man ikke kan få en øl på turen.

            17.48 kørte vi ”i land” i Frankrig og da de i toget havde sagt, at hvis man skulle til Paris, var det en god idé at køre sydpå langs kysten i stedet for at tage motorvejen, da lastbilchaufførerne flere steder blokerede denne, kørte vi efter Calais Centre for at finde D940 langs kysten, også fordi det var en pæn vej. Naturligvis var der en del bytrafik her, myldretid var det jo. Men for pokker, hvor var det godt at være i Frankrig igen. Det skadede altså heller ikke, at solen skinnede og at det var varmt. Der er dog den store fordel ved at være i England og Skotland, at vi, som jeg allerede har været inde på, umiddelbart kan snakke med folk. Jeg må lære mig noget mere fransk.

            Vi fandt et Carrefour, hvor vi kl. 18.30 – 166338 – tankede til 73 euronitter pr. liter. Lidt billigere end i England. Der var plads til 69,31 liter og det blev 50,60 €. Ulrik og Bettina fik 20 € til de 40 £, de tidligere havde fået. Det skulle købes guf og sofavand. Hanne købte mad, blandt andet bøffer til aftensmad. Et enkelt billede fra P-pladsen. Videre 19.05 og ud gennem byen ad bagvejen ned langs færgehavnen.

            166.344 ca. – poste postkort og lede efter cigaretter uden held, selv om jeg spurgte flere steder. Videre 19.45 også ca. efter at have trasket rundt i mindst en halv time. Nogen må have købt øl i supermarkedet. Vi drak øl i bilen.

            19.58 – 166.353 – var jeg igen ude at lede efter cigaretter, denne gang i Oyed-Plage. Videre 20.01 og D940 blev til N1.

            20.30 – 166.377 – ì A16 mod Lille. Vi satsede på, at der ikke var lastbiler på tværs. Jeg var ved at være træt – og vist også en anelse støvet.

            20.37 – 166.387 – Aire de Teteghem Sud ved Dunkerque. Jeg sov, mens de andre stegte bøffer. Aftensmad, opvask. Videre 22.33 med mig ved pinden og Hanne bagi.

            22.43 – 166.399 – (det var noget af en gennemsnitshastighed! Vi har nok ikke set på det samme ur) kørte vi fra Frankrig ind i Belgien og A16 blev til A18. Senere ad A10.

            23.40 – 166.485 – rygepause ved Ghent. Købe køkkenruller, chokolade og is for 6,70 €. Bettina kravlede om bagi. Videre 23.55.

            00.03 – 166.492 – E40 ì E17 eller A10 ì A14. Det er det her med, at belgierne skriver E-numrene større og tydeligere end A-numrene. I øvrigt er det sparsomt med kommentarer, som det er, når det er Ulrik og mig, der kører sammen, vi koncentrerer os om at køre og om at køre den rigtige vej – og når det er sidst på dagen, er der heller ikke så meget krudt i os.

            Ca. 01.07 – 166.596 – B/NL.

            01.11 – 166.599 – ì A58 mod Tilburg – A65 – A2 – A50 –

            02.00 – 166.672 – pause på rasteplads De Gagel blandt andet for at se på kort og bestemme os for hvilken vej, vi ville. Vi valgte at gå efter Twente Kanal i stedet for at fortsætte ad A 50 og overnatte på en motorvejsrasteplads, selv om det naturligvis ville have været det smarteste, i hvert fald det hurtigste. Normalt ville vi ikke køre så meget om natten, men vi er nødt til det, da vi mistede en del tid i England pga. de franske havnearbejderes strejke. Videre 02.16.

            A50 ì A12 mod Emmerich og Oberhausen, ikke at vi skal så langt, men det er i den retning. Siden smuttede et eller andet, så vi ikke kom op ad A348 og vi valgte at finde A18 i stedet for at vende om.

            03.11 – 166.743 – A18 ì N314 mod Wehl og Zutphen. Fra Zutphen har vi nok fulgt N346 gennem Lochem. Vi var trætte og vejen føltes lang. Der var også et par steder, hvor vi ikke var helt sikre på retningen, men vi fandt da vores Twente Kanal og holdt på en  p-plads et eller andet sted. Det fremgår ikke af sedlen, hvor. Kl. blev 04.04 og kmt. sagde 166.793 km. I seng kl. 04.30 efter en velfortjent godnatøl. Det virker fuldstændig urimeligt, at vi kun har kørt 558 km på sådan en lang dag, men al den ventetid i England har selvfølgelig ædt en stor del af dagen.

I dag har vi kørt 558 km og i alt har vi kørt 4710 km.

 

 Tirsdag, den 3. juni 2003 – 20. dag

            Op kl. 7.55 og køre bilen om til vores kanalsted, vende ved p-pladsen, så vi er nok kørt lidt for langt dagen før. – 166.797 – Gik en lille morgentur og begyndte på noget morgenmad. Bettina stod op 9.35 og Ulrik kom lidt senere. Det var fint vejr, vi så på kanalbåde og cyklister. Ulrik forsøgte sig med snøren og både Hanne og Bettina skulle også prøve. Jeg nøjedes med at tage billeder af det.

 

Fortsættelse følger